„Ali Srbija je ostala snažna, ne prihvatajući zahteve tog pritiska“, rekao je Bocan-Harčenko na prijemu povodom Dana Rusije u ambasadi.

On je rekao da je na Zapadu zavladala „histerija“ povodom najavljene posete Lavrova jer im je bilo jasno sa „kakvim velikim srcem“ će on biti dočekan u Beogradu.

„Rusija ne menja svoj stav o Kosovu – on ostaje isti. Kao i njen stav o Bosni i Hercegovini i Dejtonskom sporazumu“, rekao je on.

Ambasador je dodao da je neprihvatanje Srbije da uvede sankcije Rusiji omogućilo da biletaralni odnosi napreduju u svim sferama.

Prema rečima Harčenka, Srbi i Rusi neguju sećanje na heroje iz Drugug svetskog rata, tako da je  Lavrov u Beogradu hteo da na spomenik posvećen njima ostavi posvetu da se „neće dozvoliti da se nacizam ponovo rodi“.

On je istako da će „biti izvršeni svi nalozi vrhovnog komandanta Vladimira Putina, koji se tiču specijalne vojne operacije protiv nacizma u Ukrajini i zaštite naroda Donbasa koji je bio izložen genocidu osam godina“.

„Operacija se nastavlja po planu i svi postavljeni ciljevi biće ispunjeni“, rekao je Harčenko.

On je naveo da to bio težak korak, ali jedino moguć, naglasivši da je Rusija „na pravoj strani istorije“.

Kako je rekao da dolazak državnog vrha Srbije na prijem u rusku ambasadu pokazuje kakav odnos ima prema Rusiji, dodajući da predsednik Aleksandar Vučić nije mogao tu da bude jer je otputovao na Ohrid.

Prijemu su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i brojni ministri, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, nekadašnji predsednik države Tomislav Nikolić, sprski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Takodje su prisustvovali predsednik Dveri Boško Obradović, predsednica Zavetnika Milica Djurdjević Stamenkovski i predsednik Srpske radikalne stranke Vojisav Šešelj.