Bogdanović, koji živi u Leposaviću, kazao je agenciji Beta da su Srbi sa severa Kosova „sludjeni“, kako zbog uredbe Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji tako i zbog najava državnog vrha Srbije da će na Kosovu doći do rata i nove „Oluje“.

„Srbi sa severa Kosova su u nedoumici i čekaju da dobiju instrukcije iz Beograda da li da preregistruju svoja vozila. Trenutno, oko 20-30 odsto vlasnika vozila već ima RKS tablice. Svi Srbi sa severa Kosova koji rade južno od Ibra imaju automobile sa RKS tablicama“, rekao je Bogdanović.

Istakao je da se u poslednjih mesec dana veliki broj Srba odjavio sa severa Kosova i prebivalište prijavio u Raškoj, Kragujevcu i Beogradu, kako bi automobile preregistrovao u tim gradovima.

„Sada, na severu Kosova ima najmanje vozila sa srpskim ‘KM’ tablicama, preovladjuju RKS i tablice iz centralne Srbije. Sa srpskim tablicama ‘KM’, ‘PR’, ‘PE’, ‘PZ’, ‘GL’, ‘DJ’ nemoguće je kretati se po Kosovu i Metohiji, zato ne bi trebalo nikoga osudjivati ko vozilo preregistruje na RKS“, kazao je Bogdanović.

Naglasio je da zbog preregistracije neće doći do nikakvog rata ili „Oluje“, kako su to najavili Aleksandar Vučić i Petar Petković.

„Albanci nemaju nikakav interes da pokrenu bilo kakve sukobe ili ‘Oluju’ na severu Kosova. Sve na severu Kosova je pod kontrolom kosovske vlade, osim prosvete i zdravstva. Aktuelna vlast u Beogradu je Prištini predala sve atribute državnosti: policiju, pravosudje, energetiku, lokalne samouprave, telekomunikacije, granične prelaze…“, istakao je bivši ministar.

Dodao je da se Srbi svakodnevno iseljavaju s Kosova, jer, kako je rekao, nema bezbednosti i perspektive.

„Mnogi roditelji decu posle završene osnovne ili srednje škole upisaće na dalje školovanje u centralnoj Srbiji. Na Univerzitetu u Severnoj Mitrovici najviše studenata je iz Crne Gore i centralne Srbije, a najmanje s Kosova i Metohije. Pretnjama o ratu i ‘Oluji’ vlast u Beogradu zloupotrebljava nesreću Srba na Kosovu i Metohiji  navodi ljude da se u što većem broju isele. Kad predsednik Srbije najavljuje ’Oluju’, svaki normalan čovek se zapita: ‘Šta ja tražim na Kosovu'“, upozorio je Goran Bogdanović.

Kosovska vlada donela je odluku 29. juna kojom je obavezala vlasnike vozila s oznakama srpskih gradova na Kosovu da obave preregistraciju na tablice RKS.

Prema toj odluci, rok za preregistraciju vozila sa tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE i DJ na RKS biće od 1. avgusta do 30. septembra i on se neće produžavati.