Posle nove runde dijaloga sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Borel je rekao da su “dobre vesti” večerašnje usvajanje Deklaracije o nestalim osobama i predstavljanje prvog nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), ali da situacija na terenu preti da ugrozi primenu nedavno postignutih sporazuma.

Borel je kazao da vanredni lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova, sa veoma niskom izlaznošću, “ne nude dugoročno političko rešenje”.

“Naprotiv, oni imaju potencijal da vode ka eskalaciji i da podriju primenu Sporazuma (o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije), što, nadam se niko ne želi. Postoji veliki rizik i zato sam pozvao obe strane da nađu rešenje koje omogućava brz povratak kosovskih Srba u institucije Kosova koje su napustili u novembru”, naveo je Borel.

Dodao je da “nije samo on veoma zabrinut”, da su oba lidera “priznala težinu situacije na terenu” i da je “jasno da su potrebne akcije obe strane da bi bio izbegnut rizik od eskalacije”.

“Nažalost, lideri danas nisu uspeli da postignu saglasnost (o tome) i plašim se da ćemo se možda suočiti sa kritičnom situacijom. Razgovori treba da se nastave uskoro, taj proces je direktno vezan za evropsku budućnost i Srbije i Kosova”, kazao je.

Borel je rekao da su Vučić i Kurti danas “preduzeli važan i simbolički korak ka uspostavljanju ZSO”, o kojoj je dogovor postignut pre 10 godina.

“Konačno, danas je Upravljački tim, sačinjen od kosovskih Srba, predstavio stranama prvi Nacrt statuta ZSO. To nije konačni nacrt, to je početna tačka, ali je važno da je stavljen na sto”, naveo je.

Ukazao je da je Kurti “izneo svoje poglede o zaštiti prava srpske zajednice na Kosovu” i da su gledišta dve strane o prirodi ZSO “veoma udaljena, što je bilo očekivano”.

“Nisam ni očekivao drugačiji ishod, znao sam da strane imaju različita gledišta o prirodi ZSO. Ali iako se nisu složili, saglasili su se da počnu pregovore o budućnosti ZSO u bliskoj budućnosti i da kao polaznu tačku uzmu danas predstavljen prvi Nacrt statuta”, kazao je Borel.

Pozvao je obe strane da se angažuju u tom procesu “konstruktivno i u dobroj veri” i da budu spremne na postizanje kompromisa.

“Mi ćemo posredovati u tom procesu kako bismo došli do konačnog sporazuma, polazeći od nacrta koji je danas predstavljen”, dodao je.

Borel je ponovio da su Vučić i Kurti danas “isporučili važnu tačku” Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, usvajanjem Deklaracije o nestalim osobama.

“Nije bilo lako, ali uspeli su, to je važno humanitarno pitanje i ne treba ga politizovati. O primeni Deklaracije strane će razgovarati u Briselu”, dodao je.