“Dolazak Rusije na mesto predsednika Saveta bezbednosti UN vredan je prvoaprilske šale. Uprkos tome što je stalna članica Saveta bezbednosti, Rusija nastavlja da krši samu suštinu pravnog okvira UN”, rekao je Borel.

Rusija je u subotu preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti UN za ceo april, a Moskva je najavila da će njenu delegaciju predvoditi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prvi sastanak Saveta bezbednosti pod ruskim predsedavanjem trebalo bi da bude održan sutra, ali će to biti samo uobičajeni razgovori iza zatvorenih vrata o programu rada za mesec.

Posle toga, kao i obično, mora da usledi konferencija za novinare novog predsedavajućeg, ruskog ambasadora Vasilija Nebenzije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u subotu pozvao na “reformu globalnih institucija, uključujući Savet bezbednosti UN”.

“Teroristička država mora biti sprečena da uništi svet. Teroristi moraju da izgube, moraju da budu odgovorni za teror i ne bi trebalo nigde da predsedavaju”, ocenio je Zelenski.