Postignuti napredak redovno će procenjivati Zajednički odbor za praćenje, kojim predsedava EU, zadužen za nadgledanje sprovođenja Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i njegovog Implementacionog aneksa, naveo je Borel u pisanoj izjavi.

Borel je naveo da su Vučić i Kurti usvajanjem Deklaracije potvrdili važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih osoba, prepoznali to pitanje kao humanitarno i istakli hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice.

“Od 6.065 slučajeva nestalih u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, 1.621 je ostao nerešen. Posle više od 20 godina, njihove porodice i dalje žive u tuzi, ne znajući gde se nalaze njihovi najmiliji. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih rođaka, kao i društvo u celini”, napisao je Borel.

Dodao je da rešavanje pitanja nestalih nije samo humanitarna obaveza, već i “ključni faktor za pomirenje i poverenje među ljudima”.

“Postalo je hitno obezbediti što je moguće skoriji završetak procesa identifikacije mesta sahranjivanja. Sećanja blede, i pojedince, mesta i događaje je teže istražiti”, naveo je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Vučić i Kurti su večeras usvojili Deklaraciju o nestalim osobama, na sastanku sa Borelom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, u okviru briselskog dijaloga.

Vučić i Kurti se Deklaracijom, između ostalog, obavezuju da blisko sarađuju na identifikaciji mesta sahranjivanja i praćenju iskopavanja, da obezbede potpun pristup informacijama, i onima sa oznakom poverljivo, koje pomažu lociranju i identifikaciji preostalih nestalih osoba, i da učine dostupnim svu dokumentaciju od značaja za utvrđivanje sudbine preostalih nestalih osoba.