Borel je to novinarima rekao po završetku zasedanja šefova diplomatija EU, objasnivši da je njegova poruka bila da se “Evropa i ubuduće mora što snažnije angažovati da spoljnom svetu dokaže prednost svog poretka političke slobode, ekonomskog boljitka i socijalne zbijenosti, solidarnosti”.

“Evropska unija je posle drugog svetskog rata izgradila taj poredak u kojem Evropljani imaju povlasticu, prednost da žive”, istakao je visoki predstavnik EU.

A to nije slučaj u mnogim delovima sveta, dodao je, rekavši da ima modela društvenog uredjenja sličnog Evropi i naveo kao primer Kanadu i Australiju.

Borel je saopštio da su šefovi diplomatija EU odlučili da uspostave mehanizam za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika u centrima unutar Unije i preneo stav da je “glavni zadatak EU da pomogne Ukrajini da se odbrani”.

Visoki evropski predstavnik je kazao da “Rusija moralno i politički gubi rat” u Ukrajini.

On je prethodno na zasedanju ministara odbrane NATO takodje rekao da “Putin gubi rat i vojno” i da će “ruska vojska biti uništena ako posegne za nuklearnim oružjem” što je izazvalo kritike i u diplomatskim krugovima NATO jer je stav da se ciljevi i strategija Zapada u tom ratu ne iznose na videlo.

Borel je izjavio da je “s velikom nelagodom” dočekao tvrdnje da je “rasista, kolonijalista i čak neokonzervativac pristalica belačke supremacije”.

“Moja poruka studentima diplomatije na Koledžu u Brižu je bila da se EU mora angažovati sa zemljama gde nema političkog, ekonomskog i socijalnog blagostanja zato što se ne mogu izgraditi dovoljno visoki zidovi oko Evrope da bi ona postala neko ostrvo, izolovano od sveta”.

“Bila je to poruka protiv Evrope tvrdjave”, rekao je Borel i dodao da je zatražio da buduće diplomate budu angažovane u svetu “da bi predočile prednosti našeg poretka utemeljenog na slobodama, a koji je sad sučeljen s nadmetanjem s drugim političkim modelima u svetu, kao i opasnostima i pretnjama”.

On je dodao da “rat u Ukrajini dokazuje da je EU sučeljena s opasnostima i pretnjama”.

Komentari i kritike Borelove izjave o “Evropi vrtu” i mnogim delovima sveta kao “džungli” su bili vrlo oštri takodje u mnogim zemljama izvan Evrope i danas je na redovnom brifingu za novinare u Briselu portparolima Evropske komisije postavljeno pitanje da li predsednica EK Ursula fon der Lajen deli ovakvo mišljenje visokog predstavnika EU i da li i dalje u njega ima poverenja.

Portparolka EK Dana Spinant je uzvratila da “naravno, predsednica EK ima puno poverenje” u Borela.