Borel je posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu rekao da Rusija postavlja bombe na polja u Ukrajini, dok ruski ratni brodovi blokiraju prolaz brodovima sa pšenicom“.

„Oni (Rusi) izazivaju oskudicu. Bombarduju ukrajinske gradove i izazivaju glad u svetu. Zato neka Rusi prestanu da okrivljuju (zapadne) sankcije. Ruska vojska je ta koja izaziva nestašicu hrane. Afrika je glavni izvor zabrinutosti jer je posebno izložena predstojećoj krizi s hranom“, rekao je Borel.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je u petak da su svetske cene hrane u martu dostigle „najviši nivo u istoriji“, a rat u Ukrajini predstavlja rizik od krize u svetu.

Rusija i Ukrajina su jedni od vodećih izvoznika pšenice. Te dve zemlje obezbedjuju oko 30 odsto globalne potrebe za pšenicom.

Na Bliskom istoku i u severnoj Africi strahuju od nestašice pšenice koja bi mogla da izazove nemire. Egipat, Turska, Bangladeš i Nigerija, veoma naseljene zemlje, glavni su uvoznici pšenice iz Rusije i Ukrajine.