Borel je uoči neformalne rasprave šefova diplomatija EU o zaoštravanju na Kosovu i prilikama na Zapadnom Balkanu, istakao da se “mora izaći iz stalne krize i naći strukturni pristup”, što on vidi u predlogu EU, prvobitno označenom kao “nemačko-francuski predlog” o kojem se, kako je rekao, “mora raspravljati”.

EU i SAD, koje su uključene u rešavanje kosovske krize, traže da vlasti u Prištini odlože odluku o uvodjenju novih automobilskih tablica za kosovske Srbe, koja 21. novembra postaje konačna, što Priština ne prihvata. Beograd smatra da se odlukom o preregistraciji krši raniji sporazum da svi dogovori, pa i tablice, moraju biti statusno neutralni.

Visoki evropski predstavnik će šefove diplomatija EU izvestiti o razgovorima proteklog vikenda u Parizu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a, kako je naglasio, predlog EU za izlazak iz neprestane krize je “dobar put da se iz toga izadje”.

“Moram pozvati obe strane”, rekao je Borel, “da ispune svoja čvrsta obećanja, ispune svoje obaveze, sprovedu već pre mnogo godina postignute sporazume i upute se ka strukturnom rešenju”.

Nije predvidjeno da ministri inostranih poslova danas usvoje bilo kakve zaključke oko rešavanje krize na Kosovu i odnosa Beograda i Prištine.

Srpska strana u pregovorima o normalizaciji odnosa s Prištinom zahteva da se najpre sprovede i od EU zajamčeno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, što vlada Aljbina Kurtina odbija i jedino pristaje da to bude neka vrsta nevladine organizacije bez izvršnih ovlašćenja.

Predstavnici kosovskih Srba su zbog toga i odluke Prištine o tablicama napustili kosovske institucije.

Borel je u Parizu naglasio da kosovski Srbi treba da se vrate u kosovske institucije, a da Kosovo mora svoje poteze oko automobilskih tablica da usaglasi s dogovorima iz Dijaloga i da neodložno počne pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Srpski predsednik Vučić je posle razgovora u Parizu s Borelom i izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom izjavio da su mu “oni govorili o razgovoru sa Kurtijem” i da “nisu bili ni malo optimistični”.

“Teško je pronaći racionalan predlog, vi znate ko je kriv, a ima zaštitu veoma moćnih. Može da uradi šta hoće, ali uvek će imati podršku Nemačke i Velike Britanije”, rekao je Vučić.