Posle zajedničkog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Borel je novinarima rekao da su “oba lidera pokazala odgovorno ponašanje i spremnost da traže rešenja” i najavio da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastaviti šatl diplomatiju između Beograda i Prištine.

“Vučić i Kurti su se danas dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu EU, čiji je naziv Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije. Tekst Sporazuma će biti objavljen uskoro na sajtu EU”, kazao je Borel.

Naveo je da u Sporazumu, o kojem su Vučić i Kurti postigli dogovor, stoji da građani “mogu slobodno da se kreću između Kosova i Srbije koristeći svoje pasoše, obostrano priznate, kao i lične karte i registarske tablice”.

“Sporazum omogućava da ljudi mogu da studiraju i da rade, ne razmišljajući da li će njihova diploma i to gde su je stekli biti problem. Sporazum donosi nove ekonomske prilike kroz povećanu finansijsku pomoć, poslovnu saradnju i nove investicije u Kosovo i Srbiju”, kazao je Borel.

Dodao je da Sporazum znači i više trgovine, jer sertifikati za uvoz i izvoz više neće biti problem, kao i “više bezbednosti, sigurnosti i predvidivosti za Srbe na Kosovu”, uključujući Srpsku pravoslavnu crkvu i objekte kulturnog i verskog nasleđa.

“Nadam se da sporazum može da bude osonova i za izgradnju preko potrebnog poverenja i za prevazilaženje nasleđa prošlosti”, naveo je Borel.

Borel je rekao da su dodatni pregovori ipak potrebni, “za utvrđivanje specifičnih modaliteta implementacije odredbi sporazuma”.

“Šatl diplomatija će biti nastavljena, u martu će biti novi sastanak na visokom nivou sa ciljem da se okonča diskusija o aneksu za implementaciju, koji će biti smernica za primenu Sporazuma. Aneks je integralni deo Sporazuma i treba da bude finaliziran”, kazao je šef evropske diplomatije.