„Imao sam sastanak sa njima pre nekoliko dana ovde u Briselu, a danas će sedeti u Savetu za spoljne poslove da bi sa nama razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu – veoma pogođenom ekonomskom krizom“, rekao je Borel pred početak dvodnevnog sastanka Saveta EU za spoljne poslove u Briselu u okviru koga se odrćava i radni ručak ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana.

Borel je dodao i da će evropski ministri putem video konferencije razgovarati i sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

Ukrajinci nastavljaju sa veoma žestokim otporom, a mi ćemo nastaviti da im pružamo oružje za otpor“, rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara Borel je kazao da EU snažno podržava Finsku i Švedsku koje nastoje da se učlane u NATO.

On je rekao da ga je švedska ministarka spoljnih poslova An Linde obavestila da je „proces počeo, da će obavestiti kralja i da postoji snažna podrška ovoj odluci unutar švedskog društva i švedskog političkog spektra“.

„Dakle, mislim da će zemlje članice Evropske unije podržati ovu odluku i nadam se da bismo mogli da nadjačamo protivljenje nekih članica NATO“, dodao je.