Prema njegovim rečima, potrebno je istovremeno povećati minimalnu cenu rada na nivo realne minimalne potrošačke korpe, koja će se prethodno uskladiti sa minimalnim troškovima, dovoljnim za preživljavanje i osnovne troškove tročlane porodice.

Borović je naveo da dugoročne mere podrazumevaju subvencionisanje poljoprivrede srazmerno udelu njenog učešća u bruto domaćem proizvodu i „okretanje domaćim dobavljačima“.

„Zvanična inflacija u Srbiji je 5,7 odsto, ali je rast cena roba široke potrošnje izmedju 20 odsto i 30 odsto samo u ovoj godini, a to najviše pogadja većinu gradjana. Na troškove ishrane prosečne porodice u Srbiji odlazi oko 40 odsto mesečnih primanja, a sa troškovima za energiju čak i 55 odsto“, rekao je Borović.

Podsetio je da rastu cene svih usluga i roba široke potrošnje, od usluga mobilnih operatera do dugotrajnog mleka u marketima.

Meso je, prema njegovim rečima, toliko skupo da je postalo nedostupno velikom broju gradjana jer kilogram junetine košta više od 1.000 dinara, svinjetine 700 dinara, a kilogram piletine gotovo 600 dinara.

Cena litra ulja je, kako je rekao, prešla 220 dinara, kilogram šećera košta 85 dinara, a skuplje su i usluge i gorivo, litar dizela košta više od 170 dinara, dok je cena struje za privredu udvostručena.