Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović rekao je danas da se transformacijom javnog preduzeća (JP) “Pošte Srbije” u akconarsko društvo (AD) otvara mesto privatizaciji tog preduzeća, jer se JP ne mogu privatizovati a AD to mogu.

Kako se navodi u saopštenju, Borović je upitao šta je to rukovodioce “Pošte Srbije” do sada sprečavalo da “mnogo bolje funkcionišu” a što će im prelazak iz statusa JP u akcionarsko društvo kvalitativno novo doneti u odnosu na “stege” statusa JP.

“Po najavljenom, AD će biti zatvorenog tipa sa jedinim akcionarom, državom? Učemu je onda razlika?”, pitao je on.

Borović je pitao da li je plan da u budućnosti, korak po korak, dođe do bitne promene vlasničke strukture a da to javnost “lakše svari”.

“Đorđević se nada da će nova kompanija kroz transformaciju izrasti u jedan veliki gigant kao što je Telekom. A građanima Srbije ostaje nada da se neće zaduživati kao Telekom, kada se samo za tri godine zadužio za milijardu i 150 miliona evra. U tom slučaju, sva imovina Pošte Srbije stvarana od 1840. godine može da ode na doboš”, istakao je Borović.

Vršilac dužnosti direktora JP “Pošta Srbije” Zoran Đorđević izjavio je da će se preduzeće transformisati u akcionarsko društvo da bi “mnogo bolje funkcionisala i prilagodila se novim tržišnim okolnostima”.