“Narodna banka Srbije je oduševljena, kao da mi dajemo kredite, a ne da se zadužujemo. Kako i ne bi, po onoj ‘drži vodu dok majstori odu’, dug koji dolazi na naplatu za pet ili deset godina neće vraćati oni koji narkomanski i neodgovorno zadužuju državu već generacije koji dolaze, praktično sadašnji osnovci i srednjoškolci”, kazao je Borović, saopštila je Narodna stranka.

On je podsetio da je Srbija juče prodala državne obveznice u vrednosti od 1,75 milijardi dolara sa prinosima većim od šest odsto, odnosno da su izdate obveznice u iznosu od 750 miliona dolara na pet godina, a od jedne milijarde na deset godina i da prinos ili kuponska stopa na petogodišnje obveznice iznosi 6,25 odsto, dok je na desetogodišnje 6,5 odsto.

Borović je naveo da je ovo samo jedna od tranši zaduživanja koje slede u 2023. godini, jer po Zakonu o budžetu za 2023. godinu, potrebna sredstva za finansiranje budžetskog deficita, nabavku finansijske imovine, otplatu glavnice po osnovu dugova domaćim i stranim zajmodavcima iznose 919 milijardi dinara ili oko 7,85 milijardi evra.

“Sa obavezama za plaćanje kamata i pratećih troškova zaduživanja za 2023. godinu koje iznose 143,5 milijardi dinara ili oko 1,226 milijardi evra, obaveze Srbije, samo u 2023. godini penju se na više od devet milijardi evra, ne računajući pomoć energetskom sektoru od milijardu evra”, zaključio je predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović.