Borović je u pisanoj izjavi naveo da je u novom predlogu Vlade Srbije o finansiranju javnih servisa predvidjeno da se RTS i Radio-televizija Vojvodine (RTV) i naredne godine finansiraju delimično iz takse za javni medijski servis, a delimično iz budžeta.

“Time je praktično produženo važenje Zakona o privremenom uredjivanju načina naplate takse za javni medijski servis za godinu dana, jer je prvobitno to bilo predvidjeno za period od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2021. godine”, navodi Borović.

On je naveo da RTS-u prihodi od marketinga prelaze tek jednu petinu ukupnih prihoda, dok ostatak stiže od sve siromašnijih gradjana preko taksi i poreza koji se slivaju u budžet.

“Sa druge strane, RTS novac gradjana rasipa bez ikakve ekonomske logike na finansijske egzibicije poput ‘reklamiranje svog programa u štampanim medijima i na portalima'”, kazao je Borović.

Kako je ocenio, jasno je zbog čega režim ne ispunjava svoja obećanja o ukidanju takse za Javni servis, kada se pogleda lista onih kojima RTS plaća za reklame a medju kojima Informer, Srpski telegraf i Alo.

“Tužno je na šta je spao Javni servis Srbije, pa se neretko u vestima RTS-a prenose stavovi iz ovih tabloida, najvećih zagadjivača javnog prostora u ovoj državi”, ocenjuje Borović.