Do sada se o ideji Srpske napredne stranke (SNS) o okupljanju stranaka i pojedinaca iz cele države samo SDP pozitivno odredila, dok će SDA i SPP “incijativu razmatrati” kada budu imali više informacija.

Poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Enis Imamović kazao je za radio Sto plus da je taj pokret nepoznanica koja ne nudi rešenje za status Sandžaka, niti daje odgovore na druga pitanja od vitalnog značaja za Bošnjake.

“Primećujem da ima onih kojima je dovoljno samo da čuju o okupljanju oko Vučića i odmah prihvate. Smatram da postoji mnogo pitanja koja moraju biti postavljena, a najpre da otklonimo nejasnoću u samom nazivu ‘Narodni pokret za državu’, jer mi ne znamo na koji se to narod odnosi”, naveo je Imamović.

SPP, koalicioni partner SDA Sandžaka u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV), najavila je da će ozbiljno razmotriti učešće u Narodnom pokretu, ocenivši ga kao konsenzus o izazovima pred kojima se nalazi država.

“Biće neophodan svaki vid mudrog i racionalnog delovanja, kako bi se očuvao put daljeg prosperiteta države i sprečile sve glasnije ekstremističke i kriminalne struke koje bi to zaustavile ili usporile”, navodi SPP.

Visoki funkcioneri SDP-a u izjavi za Sto plus naglasili su da ta partija još uvek nije zasedala i usvojila zvaničan stav, “ali da neće odstupati od stava njenog osnivača Rasima Ljajića”, koji je u izjavi za list Danas podržao osnivanje pokreta.

“Mi geografski, i na svaki drugi način pripadamo Evropi, okruženi smo zemljama koje su ili u EU ili su na tom putu i bilo bi suludo razmišljati da mi možemo biti ‘čardak ni na nebu ni na zemlji’, kao što većina populističkih stranaka smatra“, rekao je Ljajić za Danas.