Manifestaciji obeležavanja Dana Sandžaka u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) ove godine prisustvovali su i predstavnici Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

To je prvi put da se na jednom mestu okupe predstavnici sve tri suprotstavljene političke opcije Bošnjaka u Srbiji, a pojedini mediji ovaj događaj okarakterisali su kao početak međusobnog pomirenja i stvaranja bošnjačkog jedinstva.

Iako se na manifestaciji nisu pojavili Ljajić i Ugljanin, umesto njih došli su gradonačelnik Novog Pazara i član predsedništva SDP Meho Mahmutović, kao i Ahmedin Škrijelj član GO SDA Sandžaka, koji je proslavi Dana Sandžaka prisustvovao u svojstvu generalnog sekretara Bosnjačkog nacionalnog veća (BNV).

Predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Jahja Ferhatović izjavio je da je pojavljivanje Mahmutovića i Škrijelja “sasvim prirodna stvar kojom su oni, ali i ostali Bošnjaci, hteli da pokažu htenje za ostvarivanje nacionalnog jedinstva”.

U SDA Sandžaka smatraju da je prisustvo predstavnika obe liste koje su učestvovale na izborima za BNV na odvojenim svečanostima “korak ka budućem objedinjavanju na jednom mestu svih svečanosti za bošnjačke blagdane”.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović nije odgovarao na naše pozive pa nismo mogli da saznamo njegov komentar o dolasku na skup BKZ povodom Dana Sandžaka.

Programski koordinator NVO Urban in Sead Biberović rekao je radiju Sto plus da je dobro videti predstavnike političkih partija Bošnjaka zajedno na jednom mestu, ali da je još uvek rano pričati o pomirenju.

“Bolje je videti ih da sarađuju nego da se svađaju, jer se zbog njihovih sukoba konstatno podgrevaju tenzije u Novom Pazaru zbog čega trpe svi građani, bilo da su Bošnjaci ili Srbi. Te tenzije odbijaju investitore i sprečavaju poboljšanje kvaliteta života stanovnika ovog dela Srbije”, izjavio je Biberović.

Inače, Dan Sandžaka je ove godine, kao i prethodnih, proslavljen odvojeno, tako što je svaka od tri opcije imala svoju manifestaciju kojom su obeležavali dan kada je 1943. godine u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka, ali su jedino na skupu BKZ bili prisutni predstavnici sve tri opcije.

N. Kočović