“Kinu doživljavam kao drevnu civilizaciju i zaista cenim taj narod, koji je mnogo vredan i od koga možemo mnogo da učimo. Oni su svojim strpljenjem i istrajnošću postali vele sila. U svakom slučaju, KPK je dovela do toga, jer je ona ta koja vlada zemljom. Čestitam im na budućem kongresu”, izjavila je Bošnjak i dodala da KPK svoju zemlju vodi pravim putem, posebno što se tiče ekonomije i jačanja nacionalne snage njihove države.

Kada je reč o uticaju ove zemlje na svetsko tržište, potpredsednica Skupštine Crne Gore ističe da je Kina jedna od tri najjače svetske sile i da ostale zemlje, svesne te činjenice, imaju određenu suzdržanost, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

“U svakom slučaju, svaka čast Kini što je uspela da dođe do toga. Oni su na tome mudro, strpljivo radili i postali su ekonomska velesila. Kina je drugačija zemlja, drugačiji je sistem vrednosti. Mi to treba da poštujemo i da naučimo od njih”, dodala je Bošnjak.

Ona je istakla da se na silu nikome ne mogu nametnuti vrednosti, “kada znamo da je to drevna civilizacija koja je hiljadama godina gradila sistem vrednosti”.

“Ono što je sigurno jeste da je Kina postala velesila i da će biti jedna od dominantnijih, a možda u ekonomskom smislu broj jedan u svetu”, izjavila je.

Kao neko ko je na čelnoj poziciji prijateljstva između crnogorskog i kineskog Parlamenta, Bošnjak podseća da dve strane cene unutrašnje sisteme vrednosti, kao i da opredeljenje Crne Gore prema Evropskoj uniji ne smeta u bliskoj saradnji.

“Svakako da postoji prostor za unapređenje te saradnje i to se vidi. Imali smo neke projekte u kojima su bili kineski investitori i koji su se dobro završili. Verujem da će biti prostora za mnogo intezivnijom saradnjom na obostrano zadovoljstvo jednog i drugog naroda, uz uvažavanje svih različitosti koje imamo”, rekla je Bošnjak.