Prvu božićnu liturgriju, u ponoć, služio je episkop remezijanski Stefan, pomoćnik patrijarha, koji je i starešina ovog hrama.

Na današnji dan, u hramovima SPC, čita se poslanica koju je vernicima uputio patijarh Porfirije, naglasivši u njoj da nas “radjanje Bogočoveka u skromnoj vitlejemskoj pećini poziva na pravu ljubav, prožetu iskrenim osećajem bratstva medju ljudima”.

“Pridjimo, dakle, jedni drugima prolazeći kroz smirenje vitlejemske pećine i osetimo da se Sin Božji rodio ne bi li nam pokazao da smo potrebni jedni drugima, Bog čoveku i čovek Bogu, prijatelj prijatelju i rod rodu, svako svakome, jer jedni bez drugih ne možemo”, rekao je patrijarh Porfirije.

“Ne opterećujmo se pitanjem ko nam je sve bližnji, nego se umesto procene onoga šta nama drugi čine zapitajmo kome smo mi bližnji i šta za druge mi činimo. Budimo, dakle, bližnji svakome na koga smo upućeni po meri ljubavi Hristove”, naglasio je patrijarh.
On je, u poslanici, poručio Srbima na Kosovu i Metohiji, srpskoj “duhovnoj i nacionalnoj kolevci”, da Crkva zna za njihova iskušenja i da će uvek biti uz njih.

“U prazničnoj radosti Božićnog dana, sa naročitom pastirskom brigom i odgovornošću upućujemo očinske pozdrave i molitve za naše sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci”, rekao je patrijarh Porfirije.

“Mi im poručujemo da znamo za njihova iskušenja koja još uvek traju, ali da je njihova Majka Crkva sve do sad bila uz njih i da će uvek biti. Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama na svakom mestu vašega življenja”, naveo je patrijarh.

Takodje, u poslanici je pozvao sve na “pridržavanje razumnih mera i preporuka” nadležnih institucija protiv širenja korona virusa, ali i “podsetio sve i svakog na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudskih sloboda”.

Istakao je da SPC čestita Božić “sa izuzetnim poštovanjem i zahvalnošću svim lekarima i zdravstvenim radnicima, za koje uznosi molitve Bogomladencu Hristu”.

“Molim se i za bolne da što pre ozdrave i da zaraza koja je napala svet prodje”, rekao je patrijarh Porfirije.

Božić se slavi tri dana. Prvog, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući dolazak božićnog slavlja.

Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi položajnik. To je gost, po dogovoru sa domaćinom, mada može biti i neki slučajni namernik. U zdravici ukućanima poželi zdravlje, mnogo sreće i novca.

Pre liturgije, zamesi se testo od kojeg se peče pogača – česnica, u koju se stavi novčić. Iznosi se na na sto, gde je već postavljen svečani ručak, okreće se kao slavski kolač i lomi na onoliko delova koliko ima ukućana.

Medjusobni pozdrav je Hristos se rodi i Vaistinu se rodi. Ovako se pozdravlja od Božića do Bogojavljenja.