“U Srbiji, gradjansko društvo (civil society) je prigrlilo atmosferu negiranja (ratnih zločina) i slavljenja (zločinaca) koju su stvorili političari. Više od 150 murala Ratka Mladića izbrojano je samo u Beogradu”, kazao je Bramerc podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti u Njujorku.

Negiranje zločina rašireno je, po Bramercu, i u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović “nastavlja da dovodi u pitanje da je u Srebrenici počinjen genocid”, naznačio je glavni tužilac.

Kao primer, Bramerc je naveo i da su “u Republici Srpskoj, visoki zvaničnici, uključujući i premijera, hvalili ratne zločince osudjene pred Haškim tribunalom”.

“To nisu reči i dela na marginama, već u političkim i kulturnim centrima regionalnih društava. Slavljenje ratnih zločinaca i revizionističko negiranje nedavnih zlodela je postalo preovladjujući pravac”, ocenio je Bramerc.

Govoreći o nužnosti saradnje tužilaca za ratne zločine u regionu, Bramerc je, kao i u junu, kritikovao Hrvatsku zbog odbijanja da sudi osumnjičenim Hrvatima.

U saradnji tužilaca iz BiH, Srbije i Crne Gore ima “važnih naznaka napretka”, primetio je Bramerc.

Ti tužioci, medjutim, kažu da Hrvatska ne saradjuje u predmetima u kojima su Hrvati osumnjičeni.

“Hrvatske vlasti obavestile su me, ranije ove godine, da procesuiranje njihovih državljana smatraju pitanjem nacionalne bezbednosti. Taj stav pretvara pravdu u političko pitanje, a trebalo bi da ona bude samo nezavisna sudska procena dokaza u skladu sa zakonom”, rekao je Bramerc.

Glavni tužilac je preneo Savetu bezbednosti UN da su organizacije za ljudska prava u Hrvatskoj uznemirene zbog toga što se u toj državi većina sudjenja odvija u odsustvu optuženih Srba, dok se još niko nije bavio “poznatim zločinima nad Srbima”.

“Pre nego što se pridružila EU, Hrvatska je predvodila unapredjenje pravde i efikasne pravosudne saradnje u regionu. Na žalost, više ne igra tu ulogu”, upozorio je Bramerc.

Po Bramercovim rečima, u BiH, Hrvatskoj i Srbiji “ima više od 3.000 osumnjičenih počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida koje bi trebalo procesuirati”.