Razgovarale su o neophodnosti unapređenja poštovanja i zaštite ljudskih prava, kao i mehanizmima za smanjenje njihovog kršenja, posebno u svetlu globalnih izazova i dešavanja, saopštila je kancelarija poverenice.

Janković je istakla da institucije za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji i regionu imaju specifičan položaj i značajnu ulogu u jačanju ljudskih prava, vladavine prava i daljem razvoju demokratskog i tolerantnog društva i da je u tom smislu neophodno intenzivirati postojeću saradnju i ojačati zajedničke inicijative koje doprinose razvoju boljih odnosa i stabilnosti u regionu.

Poverenica je navela da je u tom procesu značajna saradnja, kako sa državnim organima, tako i sa organizacijama civilnog društva, međunarodnim partnerima i medijima.

Mijatović je pozdravila rad Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i ukazala na to koliko je značajno da se čuje i uvažava glas nezavisne institucije za zaštitu ljudskih prava.

Кomesarka i poverenica su se saglasile da je u vreme jačanja ekstremizma na svim stranama, pitanje zaštite ljudskih prava svih građana i građanki još značajnije.

Janković je rekla da će se raditi na temi razvoja veštačke inteligencije i njenog uticaja na diskriminaciju, kao i na unapređenju položaja Roma, starijih i žena, LGBTI+ i drugih društvenih grupa u većem riziku od diskriminacije.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *