On je u intervjuu radiju Sto plus rekao da su manjinski zakoni Srbije veoma dobri i da obezbeđuju različite mehanizme, poput nacionalnih saveta nacionalnih manjina, za ostvarivanje prava manjina, ali da često ima problema u njihovoj implementaciji.

“Manjine imaju svoje predstavnike u Skupštini Srbije, ohrabrujemo ih da koriste sve mogućnosti u parlamentu da zastupaju i bore se za prava svojih zajednica, da se žale, da govore da nešto ne funkcioniše. Ohrabrujemo i Vladu Srbije, političke partije, predstavnike većinskog naroda da budu otvoreni za razgovor sa manjinama, da ozbiljno shvate njihove probleme”, kazao je Bratu.

Ambasador OEBS-a rekao je da je upoznat sa slučajem emitovanja himne Srbije “Bože pravde” na početku školske godine u Novom Pazara što je, kako je istakao, “normalna stvar u većini zemalja” i da je on tokom školovanja svakog jutra pevao himnu Norveške.

“Sa druge strane, Srbija je multietnička zemlja, ali sa jednim većinskim narodom i mnogo manjina koji nisu stranci u Srbiji, koji nisu došli odnekud već su odavnu tu, deo su ove zemlje. I oni imaju prava i osećanja. Smatramo da bi većina trebala da razmišlja o manjinama, uvek najjači treba da brine o slabima. Ne bih govorio o tekstu hime, iznete su neke zamerke, ali na njih treba odgovoriti osetljivo”, naveo je Bratu.

On je dodao da nema puno informacija o postupku koji se vodi protiv učiteljice OŠ “Rifat Burdžović Tršo”, osim da je himna Srbije emitovana u svim školama i da se “nešto desilo na času muzičkog” u toj školi.

“Sve manjine znaju gde žive, da žive u Republici Srbiji, to se ne dovodi u pitanje, time se za nas u OEBS-u sve počinje i završava. Moramo poštovati Ustav i zakone, ali to ne važi samo za građane, već i za institucije. Građani ih moraju poštovati, a institucije primenjivati, uz vođenje računa na osetljivost naroda koji živi ovde”, poručio je Bratu.

Šef Misije OEBS-a boravio je u dvodnevnoj poseti Novom Pazaru gde se sastao sa predstavnicima lokalne samouprave, Bošnjačkog nacionalnog vijeća, političkih partija, verskih zajednica, a razgovarao je i sa građanima uključenim u razne programe te međunarodne organizacije.

“Jedan od problema koji su mi predstavnici političkih parija naveli jeste da su odnosi naroda na lokali odlični, da se međusobno poštuju i da nema trvenja, ali da osećaju da ih prestonica ne razume. To su mi i drugi rekli. Ovde se ovaj problem kombinuje i sa drugim, zbog čega potreba za dijalogom nikada ne prestaje”, rekao je Bratu.

Kazao je i da je čuo za probleme nastave na bosanskom jeziku, njegovoj službenoj upotrebi, lošoj infrastrukturi, ali i nedovoljnim transferima sa republičkog nivoa gradovima i opštinama Sandžaka.

“Čuo sam od čelnika gradske vlasti da budžet Novog Pazara nije u skladu sa brojem stanovnika, da je to veliki problem. To nije etničko pitanje, već problem svih građana Novog Pazara. Vlada ne prebacuje novac tek onako, već postoji sistem. Rezultati popisa utiču na to, popis je osnov za određivanje broja policajaca, zdravstenih radnika i zato svi moraju da se popišu kako bi on odslikao realno stanje u Novom Pazaru”, izjavio je Bratu.

Lokalnim političarima poručio je da se izdignu iz dnevnopolitičkih okvira i da rade na postizanju konsenzusa oko najvažnijih pitanja za život svih građana Novog Pazara.