Upad u brazilske institucije dogodio se nedelju dana posle inauguracije levičarskog predsednika Luisa Inasija Lule da Silve (Luiz Inacio), čiji izbor odbijaju pristalice ekstremne desnice.

Ogromna grupa demonstranata upala je u institucije, dok je policija potpuno preplavljena pristalicama Bolsonara, prenela je agencija Frans pres na licu mesta.

Na društvenim mrežama kruže fotografije koje podsećaju na upad u Kapitol hil pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump).

Ispred predsedničke palate gde je pre nedelju dana Da Silva, poznatiji kao Lula, dobio predsedničku lentu, sada se nalaze demonstranti i policija koja pokušava da ih otera.

Policija je iz helikoptera bacila zvučne bombe na demonstrante koji su zauzeli krov Kongresa.

Na društvenim mrežama kruže video snimci na kojima se vidi kako su opljačkane kancelarije poslanika u Kongresu. Vide se demonstranti kako su upali u salu za sednice i skaču po sedištima.

Kako je prenela američka televizijska mreža Si En En (CNN), demonstranti su zapalili tepih u jednom salonu Kongresa, koji potom ugašen i sada pliva u vodi.

Policija je to područje u Braziliji pre upada pristalica Bolsonara ogradila, ali su demonstranti probili policijski kordon. Policija je bezuspešno pokušala da ih rastera suzavcem.

“Takav apsurdni pokušaj nametanja volje silom neće prevladati. Vlada federalnog okruga (Brazilije) će poslati pojačanje, i snage koje imamo, već deluju”, napisao je na Tviteru ministar pravde i javne bezbednosti Flavio Dino.

Ministar je odobrio upućivanje dodatnih policijskih snaga i specijalnih jedinica.

Predsednik Senata Rodrigo Pašeko (Pacheco) napisao je na Tviteru da “oštro odbacuje takve antidemokratske demonstracije, koje moraju da budu oštro kažnjene”.

Lokalni sindikat novinara prijavio je napade na pet novinara. Među njima je fotograf AFP-a koji je pretučen i ukradena mu je sva oprema.

Demonstranti protestuju protiv povratka na vlast levičarskog predsednika, koji je pobedio Bolsonara u drugom krugu predsedničkih 30. oktobra.

Bolsonaro je napustio zemlju dva dana pre isteka mandata bojkotujući inauguraciju. Nalazi se u američkoj saveznoj državi Floridi.

Lula imao je dva predsednička mandata (2003-2010).