List koji za sebe kaže da predstavlja „laku“ alternativu štampi „opsednutoj mladošću i slavom“ otkrio je da je Bakingemskoj palati predložio da svoju nagradu „Stara osoba godine“ (The Oldie of the Year) dodeli 95-ogodišnjoj kraljici, koja je na tronu gotovo sedam decenija.

List je danas preneo pismo odbijanja poslato 21. avgusta iz škotskog dvorca Balmorala gde kraljica boravi krajem leta, a koje je potpisao pomoćnik njenog privatnog sekretara Tom Leng-Bejker (Laing-Baker).

„Njeno veličanstvo smatra da imamo godine koje osećamo i prema tome ne misli da ispunjava kriterijume da prihvati (nagradu)“, napisao je on.

Kraljica je provela period karantina zbog korona virusa u dvorcu Vindzor kod Londona i uprkos spekulacijama da će otići u penziju posle smrti u aprilu njenog supruga Filipa (Philip), Elizabeta Druga u poslednje vreme učestvuje u brojnim javnim angažmanima.

Prošle nedelje vidjena je kako hoda sa štapom, prvi put od 2004. godine.

Filip koji je umro u aprilu u 100. godini, dobitnik je nagrade „Oldi“ za 2011. godinu, za svoj 90. rodjendan.

Nema ništa bolje za moral od podsećanja da godine prolaze i da stara olupina počinje da se raspada, napisao je tada u pismu zahvalnice vojvoda od Edinburga poznat po svom ponekad nediplomatskom humoru. „Ali je ipak prijatno da nas se sećaju“, dodao je Filip. //