Tras je novinarima ispred sedišta britanske vlade rekla da je kralju Čarlsu Trećem kazala da podnosi ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke, što podrazumeva odlazak i sa čela vlade.

Navela je da je postignut dogovor da konzervativci do kraja sledeće nedelje izaberu novog lidera, koji će automatski postati premijer, umesto tradicionalnog izbornog procesa u toj partiji koji traje nekoliko meseci, navodi Bi-Bi-Si.

Tras je rekla da je preuzela dužnost premijerke u vreme velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti, kada su građani i kompanije brinuli kako će da plate račune i kada ruski rat u Ukrajini ugrožava bezbednost celog kontinenta.

“Konzervativna stranka mi je dala mandat da to promenim. Predstavili smo viziju ekonomije sa visokim rastom i niskim porezima koja bi iskoristila prednosti sloboda stečenih Bregzitom. Međutim, s obzirom na situaciju, priznajem da ne mogu da ispunim ono zbog čega me je Konzervativna stranka izabrala”, navela je 47-godišnja Tras.

Tras, koja će ostati na čelu vlade do izbora novog lidera stranke, odlučila je da se povuče pošto je znatno povećan broja konzervativaca koji su tražili njenu ostavku.

Tras je podnela ostavku posle burnog šestonedeljnog mandata tokom kojeg su njene politike izazvale previranja na finansijskim tržištima, zbog čega se suočila sa pobunom u vlastitoj stranci i gubitkom autoriteta.

Ona se povukla sa čela vlade nekoliko dana pošto je, pod pritiskom partijskih saboraca, bila primorana da odustane od ekonomskog plana koji je predstavila 23. septembra.

U pokušaju da ostane na čelu vlade, Tras je prošle nedelje rekla da će sprovesti planirano povećanje poreza na dobit kompanija, umesto njegovog smanjenja koje je do tada obećavala.

Ekonomski plan Liz Tras, koji je podrazumevao veliko smanjenje poreza kompanijama, izazvao je poremećaje na finansijskim tržištima, doveo do pada funte na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar i povećao troškove zaduživanja britanske vlade.

Britanska centralna banka bila je prinuđena da interveniše kako bi sprečila širenje ekonomske krize i ugrožavanje penzionih fondova.

Ministar finansija Džeremi Hant, kog je Tras prošle nedelje imenovala umesto smenjenog Kvasija Kvartenga, odustao je od gotovo celokupnog smanjenja poreza koje je premijerka obećala, napravivši zaokret i od njene energetske politike.

Dosadašnja liderka konzervativaca je premijerka sa najkraćim mandatom u britanskoj istoriji, a rekord je do danas držao Džordž Kaning (George Canning), koji je 119 dana bio na čelu vlade, 1827. godine.

Ona je 6. septembra došla na čelo vlade i Konzervativne stranke umesto Borisa Džonsona, koji je u julu odlučio da se povuče posle višemesečnog unutarpartijskog pritiska usled više skandala.

Lider opozicione Laburističke partije Kir Starmer (Keir) zatražio je momentalno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora nakon što je Tras objavila da podnosi ostavku.

“Konzervativna stranka je pokazala da više nema mandat da upravlja zemljom. Posle 12 godina neuspeha torijevaca, britanski narod zaslužuje mnogo bolje od ovog haosa”, kazao je Starmer.

Konzervativci imaju komotnu većinu u britanskom parlamentu, a redovni izbori treba da budu održani krajem 2024. godine.