„Treba da popunimo propuste“ po pitanju obezbedjenja poslanika, rekla je Patel za televiziju Skaj Njus (Sky News).

Na pitanje o uvodjenju policijske zaštite za poslanike u njihovim okruzima ministarka je rekla da se sve opcije sada razmatraju, i da je „niz mera“ već uvedeno od ubistva poslanika Dejvida Ejmesa u petak.

Poslanik Konzervativne stranke Dejvid Ejmes (69), preminuo je pošto mu je 25-godišnji napadač naneo više povreda nožem tokom sastanka sa biračima u jednoj crkvi u Eseksu u istočnoj Engleskoj, oko 60 kilometara istočno od Londona.

Istraga o incidentu poverena antiterorističkoj upravi otkrila je prema prvim saznanjima potencijalno ekstremističku islamističku motivaciju napadača.

Uhapšeni muškarac je britanski državljanin somalskog porekla Ali Harbi Ali, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ejmes je prvi put izabran u parlament 1983. da predstavlja Basildon. Bio je jedan od omiljenih članova parlamenta.

Ubistvo poslanika potreslo je zemlju i podsetilo na smrt laburističke poslanice Džo Koks koju je u junu 2016. ubio desničarski ekstremista.

Mnogo se toga promenilo od ubistva poslanice Džo Koks, rekla je ministarka Patel i dodala da je to bio dosta inteznivan period za poslanike po pitanju bezbednosnih mera i da je u medjuvremenu mnogo rada uloženo na tim pitanjima.

„Sve smo promenili oko toga kako radimo zbog razvoja pretnji u društvu“, rekla je Patel i navela kao primer da su poslanici više tražili od svojih glasača da zakažu sastanke sa njima unapred. //