„Jer da je zbog životne sredine, ti ljudi bi imali drugačiji odnos prema životnoj sredini. Ne bi videli smeće, djubre razbacano po autoputu, ne bi videli paljenje kontejnera i ne bi videli bakljadu i onaj sivi dim ako im je toliko stalo do kvaliteta vazduha“, rekla je Brnabić u Kancelariji za IT i eUpravu, tokom predstavljanja portala green.gov.rs.

Brnabić je dodala da su zahtevi sa blokada, poput onog za povlačenje Zakona o referendumu i narodnim inicijativama, protivustavni, kao i da taj zakon nema nikakve veze sa životnom sredinom.

Prema njenim rečima, i da je na ulice izašlo milion ljudi, oni ne bi od nje mogli da traže da ne poštuje Ustav i ocenila da to nije vladavina prava, već anarhija.

„Ja kao predsednica vlade moram da štitim zakone i moram da štitim Ustav“, kazala je Brnabić.

Na pitanje da li će razgovarati sa gradjanima koji protestuju, Brnabić je rekla da će razgovarati samo sa nekim ko joj traži da poštuje ustav i zakone.

„Neću razgovarati sa onima koji mi kažu nemojte da poštujete Ustav. Ja mislim da je to moj posao“, naglasila je Brnabić.

Brnabić je ocenila da kompanija „Rio Tinto“ nije najbolje komunicirala sa meštanima doline Jadra, gde bi trebalo da se gradi rudnik, i da im nije dala sve informacije.

„U cilju transparentnosti, ne postoji nijedna stvar koju sam ja sakrila o Rio Tintu“, istakla je Brnabić.

Dodala je i da Vlada Srbije od jutros radi na izmenama Zakona o eksproprijaciji, koje je u subotu zatražio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Veliki broj gradjana blokirao je saobraćajnice širom Srbije drugu subotu za redom, sa zahtevima da se povuku zakoni o referendumu i eksproprijaciji, i u znak protesta zbog projekata kompanije Rio Tinto.