Očekuje da do sutra u podne dostave i predog predstavnika za komisiju koja će se baviti uvidom i kontrolom biračkog spiska, a da se to odnosi i na organizacije civilnog društva.

“Tražim da resorna ministarstva što pre uvrste komentare organizacija civilnog društva i poslaničkih grupa ako ih bude, na predloge zakona o kojima se razgovaralo, kako bi finalizovali zakone u narednih pet dana, zatim imali još jedan sastanak, onda javno slušanje i usvajanje zakona”, rekla je Brnabić.

Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da je današnji dijalog bio još jedan bezuspešni pokušaj, “dijalog ovako ne izgleda”, ali da će se ona zalagati za nastavak.

Dodala je da je današnja tema bila konkretna o preporukama ODIHR-a i da predložene izmene zakona predstavljaju primenu sedam preporuka, na primer zakon o izboru narodnih poslanika i zakon o lokalnim izborima odgovaraju na preporuke dva, 11 i 20, zakon o finansiranju stranaka na preporuku 15, sprečavanju korupcije preporuku 17 i o Ustavnom sudu na prepruku dva iz finalnog izveštaja ODIHR-a.

Brnabić je rekla da je potpredsednica SSP-a Marinika Te primer došla sa napisanim govorom, umesto da vodi dijalog, da je opozicija ponovo odbacili dnevni red i želela da priča samatumu izbora i na kraju da su napustili sastanak pre kraja.

Zahvalila je Crti, Cesidu i Transparentnosti na korektnom pristupu i konkretnim predlozima.