Podsetila je da je Vlada zajedno uz “odgovaran pristup SSSS-a uspela da obezbedi radna mesta u Srbiji.

Naglasila je da je pre 10 godina nezaposlenost bila velik problem i da je tada 1,8 miliona ljudi bilo zaposleno, dok je danas taj broj oko 2,35 miliona.

“To znači da je u poslednjih 10 godina skoro pola miliona novih radnih mesta više. Nezaposlenost je bila blizu 26 odsto tada, a danas je ona ispod devet odsto. Treba da budemo zadovoljni. Radili smo i radimo na tome da Srbija ne bude zemlja jeftine radne snage”, rekla je Brnabić i dodala da zbog sve manje jeftine radne snage i investitori sve manje dolaze.

Ona je rekla da je prosečna plata pre deset godina bila 330 evra, a sada je 718 evra.

“Da smo zadovoljni ovime, nismo. Ali smo mnogo učinili otvaranjem radnih mesta. Treba da radimo još mnogo. Cilj je da do 2026. godine prosečna zarada u Srbiji bude 1.000 evra. Na dobrom smo tragu da ostvarimo to”, rekla je Brnabić i dodala da očekuje da će do kraja ove godine prosečna plata biti oko ili iznad 820 evra.

Brabić je podsetila i da je minimalna cena rada pre deset godina iznosila 15.747 dinara, a da je danas 40.020 dinara.

“Nisam zadovoljna zaradama u Srbiji. Ne verujem da smo mogli da podižemo brže minimalnu zaradu. Da smo to uradili značajno bi skočila siva zona i nezaposlenost”, rekla je ona.

Naglasila je da je potrebno ubrzati izradu novog četvorogodišnjeg Nacionalnog programa za dostojanstveni rad koji je istekao 2022. godine.