Brnabić je istakla da Srbija svojim učešćem na Sajmu potvrđuje želju za jačanjem veza i čeličnog prijateljstva sa Kinom, saopšteno je na sajtu Vlade. 

Činjenica da se Srbija našla među nekoliko zemalja kao počasni gost opisuje kvalitet naših odnosa i daje nagoveštaj buduće saradnje, istakla je premijerka i ukazala na to da srpski paviljon na Sajmu uvoza u Šangaju samo potvrđuje da će ekonomska saradnja između dve zemlje svoje pune potencijale tek ostvarivati u narednim godinama.

Navodeći da se u istoriji čovečanstva retko događalo da velike države stupaju u strateške odnose sa manjim zemljama, Brnabić je naglasila da je Kina uvažila Srbiju upravo na taj način, gradeći sa njom pravo i iskreno prijateljstvo.

Kina je danas pionir i predvodnik u mnogim stvarima, a Srbija je pozvana i prisutna na Sajmu kao partner i prijatelj, ali i snažan pobornik liberalizacije međunarodne razmene, za koju verujemo da doprinosi miru i stabilnosti, poručila je Brnabić.

Ona je ocenila da prisustvo država iz celog sveta na Kineskom međunarodnom sajmu pokazuje i domete inicijative “Pojas i put” predsednika Kine Si Đinpinga.

Srbija je, kako je istakla, jedna od prvih zemalja koja je shvatila značaj međunarodnog uvoznog sajma i od tada smo prisutni sa mnogobrojnom ponudom.

Prema rečima premijerke, u proteklih šest godina učvršćeno je strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo između dve zemlje, a bilateralna saradnja je dostigla izuzetan nivo zahvaljujući i ličnom odnosu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga.

Kako se navodi, robna razmena je za poslednje četiri godine, od 2018. do 2022, porasla 2,7 puta, a izvoz Srbije u Kinu je porastao čak 12,7 puta. Kina u istom periodu izbila na prvo mestu među investitorima u Srbiji i tu poziciju je imala 2021, 2022. i u prvom polugodištu 2023. godine.

Rezultat je da su kineski investitori najveći izvoznici. Dolaskom Ziđin Majninga desile su se značajne promene i Srbija je postala drugi proizvođač bakra u Evropi. Pozitivan uticaj kineskih investicija na srpsku ekonomiju je nemerljiv, naglasila je Brnabić.

Ona je, takođe, navela da kineski investitori zapošljavaju više od 28.000 ljudi u Srbiji, izrazivši uverenje u to da će se u budućnosti saradnja intenzivirati.

Brnabić je podsetila i na to da je nedavno u Kini boravio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da je tom prilikom potpisano 18 sporazuma, među kojima je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom.

Pred nama su i nove oblasti saradnje kao što su digitalna ekonomija, nauka, tehnološke inovacije, rekla je premijerka i pozvala okupljene da posete Srbiju i da učestvuju na međunarodnoj izložbi EKSPO 2027.