U razgovoru Brnabić sa izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) EU i Srbije Matjažom Nemecom, preovladali su nedavni nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, koji je sačinio Bilčik, i Rezolucije o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, usvojene u EP 18. januara, saopštila je Vlada Srbije.

Na sastanku sa Bilčikom i Nemecom, koji su u Beograd došli povodom treće runde međustranačkog dijaloga uz posredstvo EP, Brnabić je rekla da se u nacrtu rezolucije “uopšte ne spominje izrada i usvajanje seta pravosudnih zakona čiji je predlog Vlada usvojila”, navodi se.

“Takođe, ne ocenjuje se na pravi način činjenica da je Srbija u veoma kratkom roku i u značajnoj meri usaglasila viznu politiku sa EU”, piše u saopštenju Vlade Srbije.

Povodom Rezolucije o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, Brnabić je ukazala da se “u tom dokumentu, potpuno suprotno činjenicama, Beograd, a ne Priština, osuđuje za niz ‘eskalatornih poteza'”, u godini u kojoj je kosovski premijer Srbima na Kosovu i Metohiji dva puta uskratio osnovno pravo glasa i “u trenutku” kada je na Kosovu, na Badnji dan, pucano na srpsku decu.

“Ovi dokumenti, uključujući predloženu rezoluciju, nemaju veze sa činjenicama”, navela je premijerka Srbije i kako je navedeno, ukazala da “upravo zbog toga, utiču na odnos građana Srbije prema evropskim institucijama i na pad podrške članstvu u EU” u Srbiji.

Brnabić je rekla da bez obzira na sadržaj dokumenata članstvo u EU ostaje ključni prioritet Srbije i da će kao predsednica vlade nastaviti da sprovodi reforme na evropskom putu, jer veruje da je to u interesu svih građana i boljeg kvaliteta života, navodeno je u saopštenju.

Brnabić se danas sastala sa Bilčikom i Nemecom iako je Vlada Srbije sinoć saopštila da je njihov sastanak odložen “iz tehničkih razloga”.

Bilčik i Nemec su danas u Beogradu odvojeno razgovarali i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom parlamenta Vladimirom Orlićem i predstavnicima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije.