“Bilo ko ko nam spočitava što nismo nešto uradili, pitala bih, a šta ste vi uradili, koji nam spočitavate što nije bilo profesionalnog menadžementa. Koji to novi energekapacitet ste počeli da gradite”, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Istakla je da su u vreme vladavine SNS počela ulaganja u energetiku Srbije i ocenila je da je u poredjenju s vremenima drugih menadžmenta ovo “zlatno doba investicija” za EPS.

Podsetla je da je Srbija posle 31 godine pokrenula izgradnju prvog velikog energetskog objekta – Termoelektrane Kostolac B, koja će biti završena sledeće godine.

Navella je da je počela i gasifikacija Srbije, izgradjen je Balkanski tok, krenula je diversifikacija gasnih izvora gradnjom gasne interkonekcija sa Bugarskom, izgradnja kapaciteta za korišćenje obnovljivih izvora energije.

“Ali to nije bilo dovoljno i zato će se ići u implementaciju nove energetske politike koja podražumeva investicije od 12 milijardi evre u ‘zelenu tranziciju’ i rad s najboljima na svetu, a to su Norvežani”, kazala je Brnabić.

Brnabić: Ne verujem da će kosovska policija nasilno uklanjati barikade

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne veruje u scenario u kojem bi kosovska policija nasilno uklanjala barikade na severu Kosova i Metohije, kao i da ne zna kako da se razgovara o francusko-nemačkom predlogu o Kosovu kada još nije primenjen Briselski sporazum.

“Ne verujem u takav scenario. Ne bih volela ni da pomislim da bi kosovska policija nasilno krenula da uklanja barikade i da ispunjavaju ono čime je pretio (predsednik Vlade Kosova) Aljbin Kurti, a to su ljudski životi, jer bi to značilo da napadaju ljude na barikadama, a tamo su žene, deca i stariji ljudi”, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Ona smatra da “postoji dovoljno razuma, ali ne kod Aljbina Kurtija, koji je objavio novu listu na kojoj su predsednik Srbije i neki članovi njegove porodice”, ali da ima razuma “kod medjunarodnih činilaca, pre svega Kfora”.

Naglasila je da Vlada Srbije ima dobru saradnju sa Kforom. “Oni su zaista korektni”, rekla je premijerka i navela da Kfor i dalje razmatraju zahtev Srbije da se vrati deo snaga na KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.
“To pokazuje njihovu ozbiljnost, jer ga nisu odmah odbacili, a nisu se o njemu ni izjasnili. Čekamo da se Kfor oglasi. Verujem da će nešto reći”, ukazala je Brnabić.

Premijerka Srbije je takođe rekla da ne zna kako da se razgovora o novom sporazumu za rešenje problema na Kosovu i Metohiji koji je predložila EU, “kada nije implementiran prvi Briselski sporazum iz 2013. godine, koji su potpisali Beograd, Priština i EU, kao garant njegove primene”.

“Još uvek čekamo da se implementira prvi Briselski sporazum. Ne znam kako da razgovaram o novom francusko-nemačkom predlogu kada prvi sporazum nije implementiran”, rekla je ona.

Zapitala je, čak i ako se razgovara o novom sporazumu, ko će garantovati da će biti primenjen, jer će morati da podrazumeva dodatne ustupke obe strane.

Za Brnabić je “pitanje svih pitanja ko će garantovati implementiranje Briselskog sporazuma”.
Brnabić: Svakodnevni pritisak medija Junajted grupe za davanje nacionalne frekvencije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je danas izjavila u Beogradu da mediji Junajted (United) grupe svakodnevno vrše pritisak za davanje preostale, pete nacionalne frekvencije.
“Svakodnevno od strane medija u okviru Junajted grupe, u vlasništvu (Dragana) Šolaka, vrši se besprizorni pritisak da se izdaju nacionalne frekvencije ovom ili onom”, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o tome da li mediji “van medijskog konglomerata bliskog vlasti” mogu da dobiju nacionalnu frekvenciju.
Ona je rekla da nije “targetiranje”, nego istina to što je poslanica Srpske napredne stranke Marine Raguš rekla na sednici Skupštine koja je Junajted grupu optužila za koncentraciju medija i napade na REM.
“Istina je da je Junajted grupa registrovana u Luksemburgu, da to nisu srpski, već prekogranični mediji i da se oni samo reemituju u Srbiji i kao takvi ne plaćaju porez u Srbiji, kao ni nadoknadu udruženjima autora muzike, filmova i izdavačima za sadržaj koje koriste u proizvodnji programa”, rekla je Brnabić.
“Narodni poslanici su dužni da govore istinu, oni ne tragetiraju. Instina nije targetirane, kada govorite neistinu o nekome, onda je to targetiranje”, rekla je Brnabić.

Brnabić: Srbija 4. u Evropi, 11. na svetu po digitalnoj transformaciji javne uprave prema indeksu SB

Srbija je rangirana na četvrto mesto u Evropi, a 11. na svetu u konkurenciji 198 zemalja, po GovTech Indeksu Svetske banke (SB), koji meri digitalnu transformaciju javne uprave, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je to ocenila kao ogroman uspeh države.

“Mi smo svrstani u grupu sa najvišom vrednošću indeksa, medju GovTeck lidere u svetu. Srbija se u Evropi na listi nalazi iza Estonije, Francuske i Litvanije”, kazala je Brnabić na konferenciji za novinare i istakla da je Srbija za samo dve godine napredovala za 40 pozicija i to je svestava medju najagilnije digitalne vlade u svetu.

Svetski lider je Južna Koreja, Brazil je na drugom mestu, Saudijska Arabija treća.

Objasnila je da je SB prema ovom indeksu rangirala države u četiri kategorije i to one sa minimalnim fokusom na digitalnu transformaciju državne uprave, zemlje sa odredjenim fokusom, države sa značajnim fokusom i GovTech lidere.

Dodala je da se indeksom meri digitalizacija ne samo vlade zemlje, već javnog sektora i ne samo u oblasti elektronske uprave, već i u oblasti primene inovativnih rešenja i softvera da bi se modernizovala uprava, kako bi bila bolji servis gradjanima i privredi.

“U regionu Srbija je apsolutni lider. Sledeća iza je rangirana Slovenija koja je 35. na listi, Madjarska je zauzela 50. mesto, Hrvatska 61. mesto, Albanija 68. mesto, Bugarska 82. mesto, Severna Makedonija 100. mesto, Rumunija 101. mesto, Crna Gora 102. mesto i Bosna i Hercegovina 161. mesto”, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, pozicija Srbije pokazuje drugačije lice zemlje, da ona može da se takmiči u najsofisticiranijim stvarima sa najboljima, da bude u svetskom vrhu, kao i da ima još mnogo potencijala koji otvaraju nove prilike za budućnost.
Precizirala je da GovTech Indeks meri zrelost četiri aspekta i to državne IT sisteme, dostupnost elektronske usluge, interakciju države sa gradjanima i kapacitet za dalju digitalnu transformaciju.

“U oblasti digitalne interakcije države sa gradjanima Srbija je zauzela treće mesto na svetu i to zbog upotrebe Portala otvorenih podataka, kao i Portala eKonsultacije”, rekla je premijerka.

Istakla je da je veliki napredak Srbija napravila i u oblasti kapaciteta za dalju digitalnu transformaciju, gde se meri vizija Vlade i fokus društva za dalju digitalnu transformaciju i gde je za samo dve godine “preskočila” skoro trećinu svetskih ekonomija, odnosno napredovala za 59. mesta.

Brnabić je rekla da je ambicija države da nastavu digitalnu transformaciju i dodje u sam vrh svetske liste.

Ona je naglasila da je mesto Srbije na listi SB na osnovu GovTech Indeksa u skladu sa merilima i ostalih medjunarodnih organizacija, podsetivši da je nedavno prema izveštaju UN, Srbija prepoznata kao jedna od 10 zemalja u svetu koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave.

Brnabić smatra da će visoka pozicija Srbije na listi SB omogućiti da se privuče još više investitora, jeftiniji kapital i krediti za privredu i pomoći da se Srbija dodatno brendira kao zemlja koja je dobra za investicije i život.

Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Prime Minister Ana Brnabić (@anabrnabic)