Brnabić je za Radioteleviziju Srbije (RTS) ocenila da o karakteru tog odgovora “mnogo” govori činjenica da je srpskoj strani prosledjen na Badnje veče i posle napada na trojicu srpskih dečaka.

“Dobrodošla je podrška albanskih, holandskih, nemačkih, američkih i svih snaga, samo nije dobrodošla podrška srpskih bezbednosnih snaga. Meni to nije logično i suprotno je Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN”, rekla je premijerka novinarima u Dubaiju gde boravi u zvaničnoj poseti. 

Ocenila je da je stav misije KFOR o bezbednosti na Kosovu jedno, a da je realnost na terenu nešto drugo. 

“Realnost je ne samo da se Srbi na Kosovu i Metohiji ne osećaju bezbedno već da nisu bezbedni. Na Badnje veče su napadnuta trojica mladića, a to je samo poslednji u nizu incidenata kojih je u prethodne dve godine bilo više od 300 i niko za njih nije odgovarao”, kazala je Brnabić.

Ona je najavila da će Beograd nastaviti da insistira na poštovanju Rezolucije 1244 i ostalih sporazuma, prvenstveno Briselskog i to u delu koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO). 

“Očekujem da se dogodi ono što su naši medjunarodni partneri obećavali i da se u januaru krene sa formiranjem ZSO. To je moj fokus za januar i da se o tome razgovara na sastancima iduće nedelje”, navela je premijerka.