Ona je povodom odluke o otkazivanju LGBT skupa najavljenog za septembar, kazala da je to „više molba“ i da ni prethodna vlada „nikom ništa nije zabranjivala“.

„To je više molba nego što im kažemo: ‘nemojte da šetate’. To je u skladu sa Ustavom ali je drugo pitanje kakve posledice ima po našu državu. Radi se o tome šta je u ovom trenutku moguće i kako čuvamo našu stabilnost. Meni je žao što je tako ali nama je ovaj septembar ‘savršena oluja’. Ima tu i stranog faktora koji se svemu tome raduje“, kazala je Brnabićeva.

Komentarišući dogovor sa Prištinom o ličnim dokumentima, ona je kazala da Beograd time ne priznaje „takozvanu Republiku Kosovo“ već da je Srbima sa Kosova i Metohije omogućeno da ulaze na teritoriju centralne Srbije i da se vraćaju na Kosovo sa srpskim ličnim kartama.

„Sada imamo veliki disklejmer da to ne podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova, da se ne dovodi u pitanje država Srbija na Kosovu i Metohiji, da je to u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“, rekla je Ana Brnabić.