“Zapanjena sam kada vidim da niste u stvari ni pročitali izveštaj ODIHR-a o srpskim izborima. Umesto toga, uzimate za činjenicu ono što ste čuli ili pročitali iz izvora bliskih vama i nastavljate da delite te lažne vesti”, napisala je Brnabić na Iksu (X).

Navodeći delove iz izveštaja, istakla je da bi Rot “da se uopšte potrudio” da ga pročita, video da je ODIHR vrlo precizno naveo šta su u izveštaju navodi i tvrdnje opozicije u Srbiji i te termine u zagradi prevela na nemački jezik.

“Dakle, da ste u stvari pročitali izveštaj koji se usuđujete da komentarišete nekoj drugoj zemlji, videli biste da ODIHR, sasvim ispravno i precizno, ovo navodi kao navode i tvrdnje, a ne kao činjenice, jer to i jesu: neosnovane, nepotkrijepljene tvrdnje opozicionih partija”, napisala je ona i dodala da u izveštaju nije pomenuta fraza “fantomski birači” koju je on ranije upotrebio.

Dodala je da najmanje što Rot može da učini, ako dozvoli već sebi da komentariše izveštaje drugih zemalja, jeste da ih barem pažljivo i detaljno pročita.

“Ali, ne, vi opet birate da širite lažne izjave, lažne vesti i dezinformacije o Srbiji, njenom predsedniku i njenim institucijama”, napisala je premijerka.

Dalje je Rota podsetila da je kao “legitimne i festival demokratije” pozdravio lokalne izbore na severu Kosova na koje je izašlo svega 3,39 odsto birača.

To su za njega – piše Brnabić – bili “slobodni i fer” izbori, a navodi i tvrdnje su mu dovoljno dobar razlog da javno kaže da neka država nije funkcionalna demokratija.

“Ozbiljna politika se ne oslanja (ili barem ne bi trebalo) na lične preferencije, već na čvrste činjenice i principe. Razmislite o tome”, poručila je ona.

Brnabić je prethodno burno reagovala na poziv Ministarstva spoljnih poslova Nemačke da Srbija primeni sve preporuke iz izveštaja ODIHR-a i na ocenu Rota da izbori u Srbiji nisu bili ni fer ni slobodni.

Poručila je da nemački Bundestag više od 10 godina nije sproveo nijednu preporuku ODIHR-a čime je na Iksu počela oštru raspravu razmenom objava sa Rotom koji joj je jutros odgovorio da nezavisna institucija poput ODIHR nikada u Nemačkoj nije potvrdila ogromne izborne nepravilnosti, organizovano preuređivanje biračkog spiska i prevoz fantomskih birača.