“Gaženje povelje UN i principa medjunarodnog prava u slučaju Srbije i tada je bilo potpuno jasno svima koji su želeli da vide i razumeju otvorilo je Pandorimu kutiju a selektivno tumačenje principa medjunarodnog prava doveli su svet do ovoga gde smo danas”, rekla je Brnabić danas, prilikom obeležavanja Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja, u Spomen-parku Jajinci, u Beogradu.

Ona je naglasila da je “zato pritisak koji danas Srbija trpi direktno srazmeran stepenu licemerja velikih sila koje nas pritiskaju”.

Prema njenim rečima, “savest Srbije je mirna jer nikog ne ugrožava, poštujemo principe medjunarodnog prava i ne tumačimo ih od slučaja do slučaja, nemamo dvostuke aršine”.

“Spoljna politika naše države počiva na dva principa. Našu politiku vodimo samostalno i nezavisno, u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima. Drugi, jednako važan, vodimo je u skladu da medjunarodnim javnim pravom, principima i poveljom UN i to apsolutno neselektivno”, rekla je Brnabić.

Kako je navela, “neselektivno znači da je teritorijalni integritet medjunarodno priznatih država nepovrediv i tačka, a ne da je povrediv u slučaju jedne države a nepovrediv u slučaju druge”.

Neselektivno, dodala je Brnabić, “takodje znači da je napad na jednu medjunarodno priznatu državu pod bilo kakvim izgovorom, a bez odluke Saveta bezbednosti UN, agresija, brutalno kršenje osnovnih principa medjunarodnog poretka”.

“Mi ne gledamo u tudje dvorište, nikome ne radimo iza ledja i pomažemo svima kojima možemo. Privrženi smo miru i regionalnoj saradnji, o čemu inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ najbolje svedoči”, naglasila je Brnabić.