Ona je na obeležavanju 100 dana rada vlade u Lebanu istakla da je njen kabinet u tom periodu radio na pripremi razvojnog budžeta, rešavanju problema u energetici usled globalne energetske krize, pripremi pravosudnih zakona i zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji koji su bili izloženi stalnim provokacijama i napadima.

Kako je kazala premijerka, novi budžet je obezbedio rast plata u javnom sektoru i penzija.

“Naš dalji cilj da penzije rastu brže od prosečnih plata kako bi se uspostavio održiv paritet”, rekla je Brnabić navodeći da se dosta radi na zaštiti najugroženijih delova stanovništva, kako bi imali dostojanstven život.
Podsetila je da je deficit budžeta na kraju 2022. bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,2 odsto BDP-a i da je sada pao na oko 50 odsto.

Po rečima premijerke nikada nisu bila veća izdvajanja za infrastrukturu i za subvencije poljoprivredicima.

Brnabić je rekla da je u prvih 100 dana rada vlade urađeno sve da se nastavi dalje privlačenje stranih investicija, kako bi se omogućio održivi rast.

Istakla da je posle više godina fabrika stakla u Paraćinu konačno dobila novog vlasnika, slovenačkoj kompaniji Hrastnik, te da će biti stakla i za Srbiju i za izvoz, jer je garantovana investicija veća od 300 miliona evra.

Premijerka je navela da je japanski Tojo tajers u Inđiji otvorio prvu svoju fabriku u Evropi, a sa ulaganjem od 382 miliona evra to je i najveća japanska investicija u Srbiji.

Brnabić je kazala i da je japanski JTI najavio novi petogodišnji ciklus ulaganja od 51,5 miliona evra.

Podsetila je i da je u Stelantis, odnosno fabriku automobila u Kragujevcu, stigla oprema za proizvodnju električnih automobila, čiji se početak očekuje u 2024. godini.

IBM je otvorio svoj razvojni centar u Srbiji, dok je sa kompanijama Roš i Takeda potpisan sporazum za jedan od najvećih projekata iz oblasti biotehnologija Bio4 kampus, podsetila je premijerka.

Ona je kazala da se radi na izmeni Zakona o planiranju i izgradnji, kako bi se poboljšali uslovi za još veće investicije, za šta su posebno važni propisi o konverziji zemljišta.

Brnabić je kazala i da budžet za infrastrukturne investicije nikada nije bio veći i da je ove godine određeno 550 milijardi dinara, što je 6,4 odsto više nego 2022.

Vlada je, kako je istakla, uprkos energetskoj krizi uspela da obezbedi energetsku stabilnost i da se u Srbiji ona nije osetila. Struja i gas su, kako je rekla, medju najjeftinijim energentima i ima ih dovoljno.

Energenti su, prema njenim rečima, obezbedjeni po izuzetno subvencionisanim cenama, sačuvan je standard gradjana i konkurentnost privrede.

“Svega ima dovoljno i počeli smo da se pripremamo za sledeću zimu, ima dovoljno uglja, gasa, nafte, rezerve nafte su veće 44 odsto u odnosu na 2021. godinu”, rekla je Brnabić.

Dodala je da je stabilizovan energetski sistem tako da je Elektroprivreda Srbije uspela da u decembru i januaru izveze 143 gigavatsati električne energije.

Ona je rekla da je stigla oprema i za termoelektranu Kostaolac B i da će biti na mreži do kraja 2023. godine.

Brnabić je rekla da je u pogon stavljen i sistem za homologizaciju uglja na bloku B termoelektrane “Nikola Tesla” da bi se podigla kalorijska vrednost uglja.

Ona je rekla da je promenjena Uredba o energetski ugroženom kupcu i da je broj domaćinstava kojima se subvencionišu cene struje i grejanja povećan sa 68.000 na 190.000.

Istakla je da su stimulativne mere štednje električne energije dale dobre rezultate i da se u oktobru, novembru i decembru 2022. godine uštedelo struje u vrednosti 67 miliona evra.

Ustavne promene ostaće jedna od najvažnijih tekovina naše vlasti
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će ustavne promene u oblasti pravosuđa ostati jedna od najvažnijih tekovina aktuelne vlasti.
Na predstavljanju rezultata rada vlade Srbije u prvih 100 dana, Brnabić je kazala da će izmenama seta pravosudnih zakona u Srbiji biti najviši standardi nezavisnosti pravosuđa i samostalnosti tužilaštva.

“Imali smo podršku građana da idemo u tom pravcu i to smo priveli kraju. I to će imati ogroman uticaj na kvalitet života u Srbiji”, kazala je premijerka u Lebanu.

Prema njenim rečima, te izmene u pravosuđu uticaće na život ljudi po pitanju dostupnosti i jednakosti pred sudovima, ali i na ekonomski rast države u budućnosti.

“Razumem da građanima u ovom trenutku to (ustavne promene) nije posebno važno i da ne razumeju kako se to tačno odražava neposredno, direktno na njihov svakodnevni život. Ali garantujem da će ovo ostati jedna od najvažnijih tekovina naše vlasti”, kazala je Brnabić.

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak, većinom glasova, set pravosudnih zakona – o sudovima i tužilaštvu, kao najvažnijim, uz nekoliko drugih, neophodnih da bi se sprovele prošlogodišnje promene Ustava.

U prvih 100 dana rada vlade, 53 etnički motivisana napada na Srbe na Kosovu
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je prvih 100 dana rada njenog kabineta obeležila “velika nestabilnost” na Kosovu i Metohiji gde su po njenim rečima, u tom periodu zabeležena 53 etnički motivisana napada na Srbe.
Ona je u Lebanu na predstavljanju rezultata vlade u prvih 100 dana rada, ocenila da je zbog napada na Srbe i “stalnih provokacija od strane Prištine”, decembar prošle godine bio “jedan od najtežih od 2008. godine”.

“Ta nestabilnost koju je kreirao Aljbin Kurti neodgovornom politikom mnogo je otežala da u prvih 100 dana imamo vremena i energije za još bolje rezultate”, navela je premijerka.

Podsetila je da je u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Vlada Srbije 16. decembra uputila zvaničan zahtev komandantu KFOR za povratak dela srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju.

“Naš zahtev je odbijen ali niko nikada iz medjunarodne zajednice neće moći da kaže da nismo iskoristili svoje pravo i da nismo radili sve u skladu sa rezolucijom 1244”, rekla je Brnabić.

Najavila je da će vlada Srbije, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nastaviti da insistira na potpunoj primeni Briselskog sporazuma i očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

“Bez stabilnosti i mira niko ne može da učini ništa na podizanju životnog standarda, na povećanju zaposlenosti”, rekla je premijerka.

Formiranje ZSO u skladu sa sporazumom uslov za nastavak dijaloga
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je “uslov svih uslova” za dalje razgovore sa predstavnicima Prištine formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), i to u skladu sa sporazumima koji su na tu temu postignuti pre deset godina.

“To je uslov svih uslova za dalji razgovor. ZSO i to ne onakvu kakvu zamišlja neka nevladina organizacija iz Srbije, sa Kosova i Metohije ili inostranstva. Ne onakvu kakvu zamišlja neki političar, nego ZSO u skladu sa sporazumima kojima su jasno precizirane i definisane nadležnosti”, rekla je Brnabić u Lebanu, nakon predstavljanja rezultata prvih 100 dana rada vlade Srbije.

Ona je podsetila da će u aprilu biti 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, kojim je predvidjeno formiranje ZSO, i dodala da najnovije izjave prištinskih zvaničnika samo potvrdjuju da oni ne žele ne samo da formiraju tu zajednicu, već ni da poštuju dogovorene sporazume.

“A ako ne poštujete potpisane sporazume, čemu onda vrede potpisi na novim sporazumima? I ko će da ih sprovodi?”, upitala je ona.

Premijerka nije želela da špekuliše koje sve opštine treba da budu obuhvaćene ZSO, jer ne želi da njena izjava o tome eventualno bude zloupotrebljena.

“Imate sporazum i pogledajte sporazum. Upravljački tim treba da definiše te stvari i ne treba ja da se bavim time”, rekla je Brnabić.

U mandatu ove vlade treba da bude obezbeđeno 11.000 mesta u vrtićima u Srbiji
Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da u aktuelnom mandatu vlade treba da bude implementiran projekat koji će doneti ukupno 11.000 mesta u vrtićima širom Srbije.

Brnabić je u Lebanu, na predstavljanju rezultata 100 dana rada vlade Srbije, navela da je u tom periodu završena izgradnja vrtića u Vladičinom Hanu i Loznici, dok su u toku radovi na vrtićima u Kruševcu, Merošini, Tutinu, Prokuplju, Šidu i Smederevu.

Premijerka je kazala da je započeto uvođenje interneta u ruralnim sredinama i dodala da bi svako selo u Srbiji do 2025. godine trebalo da ima brz bežični internet.

“Ne možemo da očekujemo da će mladi ostajati tamo gde su se rodili u 21. veku ako nemaju internet”, rekla je Brnabić.

Govoreći o oblasti zdravstva, navela je da je vlada obezbedila nove vakcine protiv novih sojeva korona virusa, kao i da su okončani radovi na obnovi domova zdravlja širom Srbije vredni dva miliona evra.

Podsetila je da je uvedeno proširenje termina za zakazivanje u zdravstvenim ustanovama, kao i da je počela procedura potpomognute veštačke oplodnje, za koju do sada ima više od 500 zahteva.

Brnabić je navela i projekat Prestonica kulture, čiji je cilj, prema njenim rečima, decentralizacija kulture i navela da će za 2023. godinu to biti Čačak, a za 2024. godinu Užice.

Navela je podatak da se u 2022. godini na dobrovoljno služenje vojnog roka i vojno osposobljavanje za rezervne oficire prijavilo 1.612 kanditada, kao i da je to najbolji rezultat u poslednjih pet godina.

Premijerka dodala i da su uspešno sprovedeni izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina i da sa novoformiranim Savetom goranske nacionalne manjine sada postoje 23 nacionalna saveta.

Brnabić je rekla i da je prioritet vlade Srbije da njeni ministri budu više na terenu i sa građanima.

“U prethodnim vladama smo naučili da stvari idu mnogo brže kada radimo zajedno. Slede izazovna vremena i moramo da budemo više sa građanima”, rekla je premijerka.

Ona je rekla da su primer dobrog rada vlade bili projekti u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i da će u 2023. godini Srbija ulagati u projekte u Topličkom i Jablaničkom okrugu.