Kako je izjavila, izabrala je poslednji datum za to, jer je na zahtev opozicije i na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića doneta odluka da se izbori održe u najkasnijem terminu.

“Vreme pre raspisivanja izbora iskoristila sam da pokušam da pokrenem dijalog i kroz razgovor učinim baš sve da ovi i svaki naredni izbori proteknu u najboljem redu u skladu sa demokratskim standardima i da pokažemo ozbiljnost i odgovornost koju dugujemo građanima”, rekla je Brnabić.

Ponovila je da njena vrata ostaju otvorena za dijalog i istakla da je sada zadatak svih “da izborni dan protekne u najboljem redu”.

“Pozivam sve stranke i koalicije da se nadmeću u idejama i planovima i da vode računa da utakmica bude fer i korektna”, rekla je Brnabić i još pozvala građane da izađu na izbore koji su kako se izrazila “uvek praznik demokratije” i pokažu kojim smerom Beograd treba da ide i kako da se razvija.

Opozicione koalicije Srbija protiv nasilja i NADA tražile su da istog dana budu održani lokalni izbori i u onim mestima u Srbiji u kojima se nije glasalo 17. decembra prošle godine ali taj zahtev nije prihvaćen na današnjem sastanku Kolegijuma parlamenta zbog čega su prekinuti razgovori o unapređenju izbornih uslova kroz implementaciju preporuka ODIHR.

Opozicija je taj zahtev iznela jer sumnja da će vlast, kao i na prošlim izborima, u Beograd doseljavati fiktivne glasače.