Zanijer je, kako je saopštila Skupština Srbije, pozdravio lično zalaganje Brnabić “na svemu urađenom na unapređenju izbornog procesa” i ukazao da je “vrlo važno da se to nastavi u budućnosti kako bi se održao kontinuitet, smanjila polarizacija i tenzije u političkom dijalogu”.

Brnabić je rekla da joj je “drago što je uspostavljen parlamentarni dijalog poslaničkih grupa, u okviru kojeg je na samom početku izražena saglasnost svih strana i postignut širi društveni konsenzus o tome da bi sve preporuke ODIHR-a za unapređenje izbornih uslova trebalo da budu ispunjene”.

U konačnom izveštaju o decembarskim parlamentarnim izborima u Srbiji, ODIHR je ukazao na brojne nepravilnosti u izbornom procesu i izneo 25 preporuka, od kojih sedam prioritetnih.

Brnabić je informisala Zanijera o zahtevima koje je opozicija iznela u okviru dijaloga i ukazala da je “ispunjen zahtev opozicije za spajanje svih lokalnih izbora sa beogradskim izborima”, piše u saopštenju.

Posle usvajanja neophodnih zakonskih izmena, za 2. jun su raspisani izbori u 89 lokalnih samouprava (gradova, opština i gradskih opština) u kojima nisu održani u decembru.

Brnabić je rekla i da je “prihvaćen zahtev opozicije povodom izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, iako se tim zahtevom narušavaju izborna prava birača na koje se ovaj zahtev odnosi”, navodi se.

Ona je, kako se navodi, kazala da je ispunjen i zahtev opozicije za formiranje komisije za kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom, navodeći da je u okviru parlamenta obrazovana radna grupa koja se bavi unapređenjem izbornog procesa kroz razmatranje svih preporuka ODIHR-a i svih konačnih izveštaja ODIHR-a i drugih mišljenja i predloga koji imaju za cilj unapređenje izbornog procesa i prakse.

Navela je da je opozicija odbila predlog vlasti da bude formirana i druga radna grupa za praćenje jedinstvenog biračkog spiska, već da je imala “izričit zahtev da se kroz odgovarajuće izmene zakona obrazuje komisija koja će se u skladu sa njihovim zahtevima baviti svim onim pitanjima kojima je trebalo da se bavi radna grupa čije je obrazovanje odbijeno”, dodajući da je “i to na kraju prihvaćeno”.

Brnabić je rekla da su postignuti “i drugi dodatni dogovori i širi društveni konsenzus o pitanjima značajnim za održavanje predstojećih lokalnih izbora” i dodala da “ostaje apsolutno posvećena implementaciji preporuka ODIHR-a zarad unapređenja izbornog procesa i ubuduće, kao i daljeg negovanja političkog pluralizma, fleksibilnosti i dijaloga”.

 

Brnabić razgovarala sa šefom Delegacije EU u Srbiji Žofreom o izbornom procesu u Srbiji

Predsednica skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žofreom sa kim je razgovarala o svim procesima preduzetim u cilju unapređenja izbornog procesa u Srbiji, saopštila je Skupština.

Ona je naglasila da se očekuje da predstojeći izbori budu održani u atmosferi koja garantuje pošten i transparentan izborni proces, zahvaljujući uspostavljenom dijalogu vladajuće većine i opozicije.

Brnabić je istakla i da su u cilju unapređenja izbornih procesa i jačanja demokratije u Srbiji, formirane dve radne grupe koje aktivno rade na implementaciji preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR.

Ambasador Žofre pozdravio je pokretanje političkog dijaloga o izbornim uslovima, i rekao da on mora da se nastavi nakon izbora na transparentan i inkluzivan način, kako bi se pružili opipljivi rezultati u implementaciji svih postojećih i mogućih novih preporuka ODIHR-a, piše u saopštenju.

Brnabić i Žofre razgovarali su i o značaju aktivnog učešća organizacija civilnog društva u procesu unapređenja izbornog procesa.

Predsednica skupštine naglasila je da ove organizacije imaju neprocenjivo iskustvo i znanje o lokalnim političkim prilikama i izbornim procesima i da njihovo učešće doprinosi stvaranju atmosfere poverenja u izborni proces među građanima i političkim akterima.