“Rumunski premijer danas na sastanku mi je ponovio da Rumunija nastavlja da vodi politiku poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i od toga neće odustati bez obzira na bilo kakve pritiske”, rekla je Brnabić novinarima u Bukureštu.

Na pitanje novinara da li joj je Ćuka preneo da je od Rumunije traženo da promeni stav, Brnabić je rekla da ga to nije ni pitala ali da, kako je navela, zna “da trpe pritiske”.

“Mislim da svako od nas zna da posebno ovih pet država članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, trpe stalno velike pritiske zato što postoje neke druge države članice koje uvek vuku na tu stranu da EU ne bude statusno neutralna, a ona jeste statusno neutralna”, rekla je Brnabić novinarima u Bukureštu.

Ona je istakla da je Srbija u poslednjih 48 sati čula od partnera u Španiji, a danas i u Rumuniji, da ne nameravaju da promene stav o Kosovu što je ocenila pohvalnim i dobrim za stabilnost u Evropi i u svetu.

“Zato što su to zemlje koje se pridržavaju osnovnih principa međunarodnog prava i povelje UN a to je nepovredivost teritorijalnog interiteta međunarodno priznatih država kao što je Srbija”, istakla je ona.

Brnabić je rekla da je u Bukureštu učestvovala na panelu o Zapadnom Balkanu u okviru Minhnenske bezbednosne konferencije, dodavši da su na tom sastanku učestvovali predstavnici regiona, ali nije bilo predstavnika Prištine.

Po njenim rečima, to je bio sastanak iza zatvorenih vrata na kojem se razgovaralo o evropskim integracijama čitavog regiona, regionalnim inicijativama kao što je Otvoreni Balkan, o dijalogu Beograda i Prištine i, kako je navela “konstruktivnoj ulozi predsednika Aleksandra Vučića i svih nas u Beogradu kako bi se našao neki kompromis i očuvao mir i stablnost, ne samo na Zapadnom Balkanu već i u čitavoj Evropi”.

Govoreći o svm sastanku sa rumunskim kolegom, Brnabić je navela da je razgovor bio sadržajan, da se razgovaralo najviše o energetici i da se planira osnivanje zajedničke srpsko-rumunske privredne komore.