Brnabić je istakla da Vlada ceni sve rezultate postignute kroz saradnju sa USAID-om i pozdravila spremnost te agencije da doprinosi daljoj transformaciji u oblastima informacionih tehnologija i energetske efikasnosti, saopštila je danas Vlada Srbije.

Premijerka je informisala Pauer o napretku Srbije u podršci tehnološkom preduzetništvu, što, kako je ocenila, vodi Srbiju ka cilju da postane još snažniji centar u oblasti inovacija koji ima potencijal za otvaranje novih radnih mesta za mlade.

Na sastanku je razgovarano o podršci USAID-a kroz aktivnosti u projektima “Preduzmi ideju” i “Srbija inovira”, koji se odnose na okupljanje relevantnih strana kako bi se stvorio jak sistem koji podržava inovacije u Srbiji.

Razmotrene su mogućnosti za saradnju u različitim oblastima, poput veštačke inteligencije i razvoja biotehnologije u Srbiji, a posebno je istaknut značaj izgradnje BIO4 kampusa i podrške njegovom razvoju kao centru nove bioekonomije u Srbiji.

Brnabić je rekla da je Srbija pokretač povezivanja i razvoja u regionu, kao i da je inicijativa “Otvoreni Balkan” odličan primer saradnje koji je uklonio brojne prepreke, čime je omogućen slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala, kao i da će mladi iz celog regiona osetiti benefite.

Dodala je da se nada da će se u inicijativu “Otvoreni Balkan” uključiti i druge zemlje iz regiona.

Pauer je istakla posvećenost USAID nameri da nastavi sa podrškom naporima Srbije u jačanju demokratskih institucija i podsticanja ekonomskog rasta predvođenog privatnim sektorom.

Ona je pozitivno ocenila dosadašnje rezultate koji su postignuti angažmanom te agencije i izrazila nameru USAID-a da i u narednim godinama radi na projektima kojima će biti obezbeđena podrška reformama.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Кristofer Hil.