Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas putem video veze sa zamenikom pomoćnika američkog ministra za trgovinu Dejvidom de Falkom o unapredjenju bilateralne ekonomske saradnje.
Brnabić i De Falko su razgovarali i o unapredjenju saradnje sa američkim kompanijama i institutima u oblasti energetske diversifikacije i obnovljivih izvora energije i u oblastima digitalne ekonomije, razvoja i istraživanja, saopštila je Vlada Srbije.
De Falko je kazao da se Srbija pokazala kao dobro tržište za ulaganje i jedna od vodećih ekonomija u regionu i dodao da je neophodno jačanje privredne saradnje u sektorima u kojima postoje obostrane koristi, navodi se u saopštenju.
Brnabić je rekla da je u toku izrada integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu od strateškog značaja za Srbiju, i dodala da su stvoreni pravni okviri za povoljno poslovno okruženje i otvaranje tržišta za nove investicije u toj oblasti.
Sagovornici su se saglasili da su digitalna ekonomija i IT sektor nosioci buduće saradnje Srbije i SAD, i da bi značajana projektna saradnja sa američkim kompanijama mogla da bude ostvarena u digitalizaciji zdravstvenog sistema u Srbiji, dodaje se u saopštenju.
Sastanku su prisustvovali ambasadori Srbije u Vašingtonu i SAD u Srbiji, Marko Djurić i Entoni Godfri.
Sa De Falkom je danas razgovarala i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, a teme su bile iz njenog resora, posebno “zelena ekonomija” i obnovljivi izvori energije. De Falko je rekao da su pitanje klime i “zelena ekonomija” važne za SAD, i da se američke kompanije interesuju da rade na zajedničkim projektima.
U utorak je De Falko u video-razgovoru s predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom rekao da je neophodno odabrati konkretne sektore saradnje i jačanja poslovnih veza i da je jačanje privrednih odnosa sa Srbijom važno za američku administraciju.