Ona je kazala da se radi na detaljnom planu investicija u energetiku, što su predstavnici MMF-a pohvalili, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Misija MMF-a, koju predvodi Donal Mekgetigen, u Srbiji je u okviru prve revizije stend-baj aranžmana u trajanju od 24 meseca, odobrenog decembra 2022. godine.

Ciljevi stend-baj aranžmana su očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti Srbije, jačanje otpornosti privrede u uslovima globalne energetske krize i podsticanje održivog rasta.

Brnabić je rekla da se Vlada svakodnevno bori da rezultati budu još bolji nego 2022. godine i da je važno naći dodatne izvore privrednog rasta.

Navela je da je izvoz IT industrije prošle godine imao vrednost 2,7 milijardi evra, 45 odsto veći u odnosu na 2021. godinu.

“Samo u januaru ove godine je 42 odsto veći rast izvoza u toj industriji u odnosu na isti mesec 2022. godine”, rekla je Brabić i dodala da je to veliki potencijal, a da je cilj Vlade izvoz od četiri milijarde evra.

Premijerka je ocenila da dodatni izvor rasta može da bude biotehnologija, za šta je važna izgradnja kampusa BIO4 koji bi trebalo da privuče ulaganje u istraživačko-razvojne projekte u Srbiji, a radiće se na povećanju produktivnosti privrede sa korišćenjem veštačke inteligencije.

Brnabić je rekla da se radi na digitalizaciji zdravstvenog sistema, a da će Jedinstveni informacioni sistem prosvete dati dobre podatke na osnovu kojih će se planirati prioriteti za investicije u prosvetu. Pohvalila je i projekte e-faktura i e-fiskalizacije i ocenila da oni dobro funkcionišu.

Šef Misije MMF Mekgetigen je kazao da Srbija ima dobar privredni rast uprkos izazovima i da su impresivne strane direktne investicije, navodi se u saopštenju.

On je ocenio da se privreda Srbije pokazala kao otporna na spoljašnje šokove, a jedini izazov je i dalje inflacija, kao i za druge zemlje u Evropi i svetu.

Po očekivanjima MMF-a, inflacija u Srbiji bi do kraja godine trebalo da bude osam odsto manja.

Mekgetigen je rekao i da sprovođenje aktuelnog aranžmana odlično napreduje, te da su do sada ispunjeni svi planirani ciljevi. Pohvalio je projekat “Iskra” za sistem centralizovanih zarada u javnom sektoru.

Ocenio je da je u energetskom sektoru stabilna situacija, ali da je važno da se kontinuirano prati.

Na sastanku u Vladi Srbije je bio i ministar finansija Siniša Mali.