„Nadam se da je ova, prva poseta samo početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore i da će osim obnove političkog dijaloga rezultat ove posete biti stabilni i još sadržajniji bilateralni odnosi“, izjavila je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Ona je rekla da je u razgovoru sa Krivokapićem bilo reči ne samo o političkim i ekonomskim temama već i o razvoju infrastrukture, odnosima u regionu, regionalnoj stabilnosti i povezivanju dve zemlje.

Brnabić je rekla da je ekonomija, zbog životnog standarda gradjana Srbije i Crne Gore, jedna od najvažnijih tema, tim pre što je Srbiji Crna Gora jedan od najvažnijih ekonomskih partnera po visini razmene, investicija i turizma.

Ona je dodala da su srpske investicije u Crnu Goru iznosile oko 400 miliona evra, i da bi sa sve boljim političkim odnosima mogle i da se uvećaju, a da su dve strane dogovorile da cilj bude da robna razmena bude uvećana na milijardu evra.

„Prenela sam premijeru Krivokapiću da Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore jer je pozitivan signal Evropske unije bilo kome na Zapadnom Balkanu pozitivan signal za čitav Balkan“, rekla je ona i dodala da je bilo reči i o Berlinskom procesu, koji podrazumeva bolje ekonomsko i infrastrukturno povezivanje.

Dvoje premijera je razgovaralo i o nastavku izgradnje autoputa od Požege do Boljara, na granici sa Crnom Gorom, o modernizaciji pruge izmedju Beograda i Bara, kao i o proširenju i formiranju zajedničkih graničnih prelaza, kako bi se smanjile gužve, naročito u turističkoj sezoni.

Brnabić je rekla da se razgovaralo i o mogućnosti da se održi prva zajednička sednica Vlada Srbije i Crne Gore i dodala da se nada da će uskoro biti utvrdjen termin za takvu sednicu.

„Pozivam gospodina Krivokapića da razmisli i o otvorenom pozivu koji Crna Gora ima za pridruživanje inicijativi Otvoreni Balkan“, izjavila je premijerka Srbije nakon razgovora sa crnogorskim kolegom u Beogradu.

//