“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče u Briselu pokazao koliko je Srbija široka u shvatanju kompromisa i koliko nam je stalo da nastavimo dijalog, kako bi obeshrabrili sve pokušaje destabilizacije na ovim prostorima”, kazala je ona novinarima.   

Kako je navela, Srbija je ponovo juče u Briselu pokazala “koliko je duboko posvećena miru i stabilnosti, koliko je duboko posvećena dijalogu i kompromisu i koliko je jedino što Srbi sa Kosova i Metohije žele primena postojećih sporazuma i ništa više ili manje od toga”.

“Kada govorimo o vladavini prava, kao jednoj od osnovnih, vrhunskih vrednosti EU, onda je puno poštovanje primene postignutih sporazuma ta vrhunska vrednost”, kazala je premijerka i dodala da Srbija upravo traži poštovanje vladavine prava.

Podsetila je da je sinoć, do kasno, državni vrh razgovarao sa predstavnicima Srba sa Kosova.

“Vučić je držao taj sastanak i još jednom apelovao, zamolio na mir, da Srbi sa Kosova i Metohije ne nasedaju ni na kakve provokacije, da pokažemo koliko nam je stalo do stabilnosti”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da stabilnost i mir jedini mogu da obezbedi prostor za prosperitet na Zapadnom Balkanu.

“Teško je održati tu stabilnost, ali do sada smo uspevali”, kazala je Brnabić.

Brnabić: U oktobru zabeležen ukupan neto priliv stranih direktnih investicija od 3,11 milijardi evra

U oktobru ove godine zabeležen je ukupan neto priliv stranih direktnih investicija od 3,11 milijardi evra što je 0,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na predstavljanju “Bele knjige 2022” čiji je autor Savet stranih investitora.

“Prethodna godina bila je rekordna kada je u pitanju privlačenje stranih investicija a oblast digitalizacije prepoznat je kao polje na kojem smo najviše uradili. Pored toga što je 2021. bila uspešna, nastavili smo sa radom i 2022. godine, što je sa sobom vuklo i rast zaposlenosti”, rekla je Brnabić.

Istakla je da je ukupan neto prihod stranih investicija u Srbiji ove godine 3,11 milijardi evra što je 0,3 odsto više nego prethodne godine.

Brnabić je rekla da je u Srbiji trenutno nezaposlenost 8,9 odsto, kao i da se uočava kontinuiran rast zaposlenosti od 50,9 odsto.

Podsetila je da je pre dve godine zaposlenost iznosila oko 46-7 odsto.

“U mandatu prethodne Vlade smo imali 66 otvaranja proizvodnih kapaciteta ukupne vrednoati od preko 2,4 milijarde evra što znači otvaranje preko 26 hiljada novih radnih mesta. Sada se otvara više radnih mesta u sektorima sa višom vrednošću koji donose dodatnu vrednost za ekonomiju”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je u 2020. godini od 26.000 novootvorenih radnih mesta, svako šesto mesto bilo u IT sektoru, dok je u 2021. godini svako drugo radno mesto bilo u vezi sa tim sektorom.

Kada je u pitanju bruto društveni proizvod (BDP) Brnabić je rekla da je u 2020. godini on pao 0,9 odsto, a da je u 2021. uočen rast BDP-a od 7,5 odsto.

“Najava je da će 19 zemalja EU ući u recesiju, a mi ćemo imati rast izmedju 2,7 i tri odsto ove godine, ali se nastavlja i rast zaposlenosti i stranih direktnih investicija”, rekla je Brnabić.

Istakla je da će Vlada raditi i dalje na širenju elektronske uprave kao i da će digitalizacija ostati u fokusu nove vlade kako “bi se napravilo efikasnije poslovanje”, a da Narodna banka Srbije radi na tome da unapredi bankarski sistem i završi oblast digitalnih menica.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *