“Još jednom, uprkos neodgovornom ponašanju (premijera Kosova Aljbina) Kurtija i ratnohuškačkim politikama, pozivam na smirivanje situacije i još strpljenja. Svi protesti moraju da budu mirni i demokratski. Moramo da zaštitimo ono što je najvažnije za sve: mir. Mir će preovladati, Kurti neće uspeti”, napisala je Brnabić na Tviteru.

Premijerka je ocenila da Kurti kao “pretnju” vidi konstante pozive za mir i stabilnost, otvoren i iskren dijalog i poštovanje i punu implementaciju svih sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.

“Srbiji su u interesu mir i stablinost. Srbija poštuje sve postignute sporazume – Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, ali i Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Povelju Ujedinjenih nacija. To su naše vrednosti”, navela je ona.

Po njenim rečima, Kurtijeve vrednosti podrazumevaju to da Briselski i Vašingtonski sporazum ne postoje, da je Rezolucija 1244 vojna pretnja za Prištinu, a da u ljudska prava i vladavinu prava spadaju “zabrana Srbima da glasaju, oduzimanje imovine i svakodnevna pretnja brutalnom upotrebom sile”.

“Kurti kaže: ‘Ne tražimo konflikt, samo dijalog i mir’, ali činjenica koju sada svi, čak i njegove najveće pristalice iz EU i SAD vide za šta se zaista zalaže i koje su njegove vrednosti, a to nisu ni mir, ni stabilnost”, ocenila je Brnabić.