Brnabić je novinarima u Vladi Srbije rekla da se “bez obzira na pritiske i razgovore” zahvaljuje svima koji imaju razumevanja i što, kako je naglasila, ” Srbija nema konsekvence” zbog neuvodjenja sankcija Rusiji.

“I ja mislim da je to fer odnos”, kazala je Brnabić.

Navela je da Beograd “argumentovano smatra” da je Srbije u specifičnoj situaciji u vezi s tim pitanjem i da to zna diplomatski kor.

Ocenila je da “površan pristup” imaju oni koji smatraju da zbog energetike Beograd nije uveo sankcije Rusiji, te ukazala da se “Srbija jasno odredila prema agresiji”.

“Srbija u ovome nije neutralna, mi smo se jasno odredili prema agresiji i osudili agresiju (Rusije na Ukrajinu) i rekli da je to eklatantan primer kršenja medjunarodngo prava i napada na terotorijani integritet medjunarodno priznate države”, kazala je ona.

Rekla je je i da se Srbija pridružila “svim deklaracijama i rezolucijama UN i EU koje osudjuju napad od strane Rusije na Ukrajinu”.

Podsetila je da je Srbija “jasno rekla da neće priznati rezultate referenduma u četiri oblasti u okviru Ukrajine” i da se, kako je kazala, Beograd jedino nije pridružilo sankcijama protiv Rusije.

“To nije neutralan stav, mi smo se jasno odredili u odnosu na medjunarodno pravo i njegovo i kršenje Povelje UN i time smo zauzeli principijelan stav”, kazala je ona.

Po njenim rečima, Beograd nije uveo sankciji Rusiji jer je Srbija u specifičnoj situaciju “koju svi moraju da razumeju”.

Ona je u razloge za neuvodjenje sankcija Rusiji ubrojala to što narod u Srbiji “generalno nije za sankcije” i zbog, kako je dodala, “otimanja” dela teritorije Srbije – Kosova.

Kazala je da su gradjani pretrpeli mnogo tokom sankcija 1990-ih godina, da je tadašnja država bila bombardovana bez odobrenja UN i da su mnoge države priznale nezavisnost Kosova.

“To su neke stvari zbog kojih Srbije jeste u specifičnoj situaciji”, rekla je Brnabić.