Tokom rasprave na sednici na kojoj je razmatran šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), Brnabić je rekla da postoje velike razlike između prakse, odnosno uslova na terenu, i onoga što Priština tvrdi o demokratiji i vladavini prava na Kosovu.

“Čuli smo od (predsednice Kosova Vjose) Osmani da je Kosovo konstruktivno i posvećeno dijalogu, ali nismo čuli zašto Kosovo nije primenilo Briselski sporazum (iz 2013. godine) i zašto nije osnovalo Zajednicu srpskih opština (ZSO) više od 10 godina. To pokazuje koliko je Kosovo zaista konstruktivno i posvećeno dijalogu”, kazala je Brnabić.

Brnabić je navela da je Beograd “uradio sve na šta se obavezao” u briselskom dijalogu, a da Priština “nije primenila nijednu reč”, uz ocenu da to “dovoljno govori o njenoj konstruktivnosti”.

Premijerka Srbije je rekla i da Srbi na Kosovu imaju pravo veta na papiru, koje se u praksi ne poštuje.

“Kada je parlament (Kosova) odlučivao o formiranju Kosovskih bezbednosnih snaga, Srbi nisu glasali, i to bi trebalo da znači da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da budu formirane. Ali one su, uprkos tome, formirane. Pravo veta Srba tako funkcioniše u praksi”, navela je.

Brnabić je navela i primer manastira Visoki Dečani, za koji je rekla da je 2021. godine bio među sedam najugroženijih lokacija kulturnog nasleđa u Evropi, prema podacima organizacije Europa nostra.

“Odluka Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine, da je manastir Visoki dečani vlasnik nekoliko hektara zemlje, još nije primenjena. Više od 20 godina taj manastir je jedina verska lokacija na svetu koja je pod zaštitom vojnih snaga, KFOR-a, toliko o bezbednosti”, dodala je.

Ona se osvrnula i na tvrdnju da je Kosovo “svetli primer demokratije i vladavine prava”, upitavši kako je onda moguće da je Kosovo “svetski šampion po najmanjem broju povratnika od svih postkonfliktnih teritorija” u svetu.

“Kada su toliko fantastični, kada su svetli primer, kada tamo postoji vladavina prava i bezbednost, i pravo veta, kako to da se ljudi ne vraćaju? Zato što budu uhapšeni kada se vrate. A koliko će ostati u zatvoru, niko ne zna. U proseku 21 mesec, gotovo dve godine”, navela je Brnabić.