Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s premijerom države Sao Tome i Prinsipe Žoržom Bom Žezusom, Brnabić je rekla da je Vlada donela tu odluku kako bi pomogla afričkoj zemlji da se izbori sa posledicama poplava iz decembra prošle godine.

Brnabić je kazala da dve zemlje sarađuju u oblasti turizma i obrazovanja i dodala da se u Srbiji školuje pet studenata iz države Sao Tome i Prinsipe.

Ona je zahvalila rukovodstvu afričke države što je bila jedna od prvih koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova, 2013. godine, i dodala da je to „znak velikog prijateljstva“.

Žezus je izrazio nadu da će saradnja dve države biti poboljšana, pre svega u oblasti poljoprivrede, navodeći da je njegova zemlja zainteresovana za uvoz poljoprivrednih proizvoda i za izvoz kakaa, vanile i kafe u Srbiju.

Naveo je da Srbija i Sao Tome i Prinsipe treba da jačaju saradnju u oblasti turizma i ukazao da njegova ostrvska zemlja ima veliki turistički potencijal.

Brnabić je danas Žezusu priredila svečani doček ispred palate „Srbija“, a posle njihovog susreta u četiri oka održan je plenarni sastanak delegacija vlada dve zemlje.

Žezus sutra nastavlja posetu Srbiji sastankom sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.