“Kina je drugi najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije i sve to što trenutno radimo sa Kinom se zaista promenilo i izraslo u poslednjih deset godina zahvaljujući jako dobrom razumevanju i vezama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga, ali i inicijativama koje su došle direktno od predsednika Kine Si Đinpinga kao što su ‘Pojas i put’ ili mehanizam saradnje Kina-CIE (zemlje Centralne i Istočne Evrope)”, navela je Brnabić.

Premijerka je istakla i da je Kina pokazala da je stabilan partner na koga se možete osloniti i u najtežim vremenima i naglasila pomoć koju je Kina pružila Srbiji na početku pandemije kovida-19 u medicinskoj opremi, ali i slanjem tima medicinskih eksperata koji su došli u Srbiju da podele svoje iskustvo i da pomognu da se na najefikasniji način bori protiv kovida.

Brnabić je istakla i potez kineskog HBIS-a koji nije odustao od železare Smederevo kada je došlo do uvođenja kvote na čelik od EU prema svim trećim zemljama, što je uključivalo i Srbiju, već je u teškim vremenima ostao u Srbiji.

Govoreći o budućnosti bilateralne saradnje, Brnabić je rekla da očekuje nastavak razvoja i jačanje  strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva dve zemlje kao i još infrastrukturnih projekata.

Ona je zahvalila kineskim kompanijama i kineskim bankama takođe na finansiranju nekih od najvažnijih kapitalnih projekata u Srbiji izdvojivši kao “prvi najvažniji i najveći projekat u tom smislu modernizaciju železnice, železničkog pravca između Beograda i Budimpešte”.

“To je istovremeno prvi evropski projekat u okviru saradnje Kina-CIE, koja bukvalno obuhvata NR Kinu, jednu zemlju članicu EU – Mađarsku i jednu zemlju koja je u pretpristupnim pregovorima za članstvo u EU – Srbiju, ali i čitav niz drugih projekata putne infrastrukture, autoput Miloš Veliki i deonicu od Beograda do Čačka, uskoro i do Požege, Fruškogorski koridor i mnoge druge stvari koje zajedno radimo. Beogradski metro je jedan od najvažnijih projekata za budućnost. Izuzetno skup i ambiciozan projekat, ali će promeniti i Beograd i čitavu Srbiju”, izjavila je Brnabić za CMG.

Premijerka Srbije se osvrnula i na aktuelnu situaciju u svetu. “Živimo u teškim i izazovnim vremenima kada svi treba da razmislimo kako vidimo budućnost ovog sveta i na kakvim vrednostima on treba da počiva, ali i kako možemo da sačuvamo mir i kako da se držimo osnovnih principa međunarodnog javnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija”, rekla je.

Naglasila je da “pre svega misli na nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država”.

“U tom smislu ova tema me dovodi do još jedne važne stvari na koju svakako moram da obratim posebnu pažnju, a to je podrška Kine, kineskog rukovodstva na čelu sa predsednikom Si Đinpingom i kineskog naroda teritorijalnom integritetu Srbije. Podrška Kine u Savetu bezbednostu Ujedinjenih nacija, kao što podrška Srbije politici ‘jedne Kine’ nikada nije bila dovođena u pitanje. Mislim da su takve stvari, stvari koje zbližavaju Kinu i Srbiju”, naglasila je Brnabić.