Uprava za integritet i bezbednost konjskih trka (HISA) prijavila je 1,32 smrtna slučaja na 1.000 startova prošle godine, a prethodne godine ih je bilo 1,25. 

“Naš prvi godišnji izveštaj odražava naš put ka sigurnijoj, pravednijoj i otpornijoj budućnosti konjskih trka” – rekla je izvršna direktorka Lisa Lazarus.

“Uspeh zavisi od stalnog partnerstva trkališta, trenera, vozača, vlasnika, veterinara i državnih regulatora koji čine taj sport. Samo zajedničkim radom možemo učiniti rasne trke bezbednijim za konje i ljude” – dodala je ona.

HISA je počela da nadgleda bezbednost na trkačkoj stazi 1. jula 2022. godine, a prošle godine je pokrenula program lekova i antidopinga. Jedinica za integritet i dobrobit konja (HIWU) koja nadgleda testiranje i istragu i kažnjavanje potencijalnih prekršaja u okviru Anti-doping programa i programa kontrole lekova, trebalo bi da svoj godišnji izveštaj objavi sledeće nedelje.

Broj smrti konja na Čerčil Daunsu u Luivilu oko derbija u Kentakiju i na trkačkoj stazi Saratoga u Njujorku prošle godine gurnuli su taj sport u centar pažnje po lošem. Čerčil Daunsu je otkazao trke u junu pošto je 12 konja tamo uginulo što je izazvalo hitan samit lidera tog sporta pre ne što je takmičen je nastavljeno najesen, a istraga Njujorškog udruženja trkača o 13 smrti konja na trkama ili treningu u Saratogi nije našla uzrok, iako obilnu kišu “ne treba zanemariti” kao faktor koji je tome doprineo.

Dok je u odnosu na 2022. 1,32 smrti konja na 1.000 startova i dalje druga najmanja stopa smrtnosti od  2009. godine, od kada se to prati. To je manje u odnosu na prethodni minimum od 1,39 u 2021. i 1,41 u ​​2020. godini.

U poruci uz izveštaju, Lazarus je ukazala na opšte, uniformisane prakse kao što su veterinarske inspekcije pre trke, evidencija o tretmanu koji prati konje tokom njihove karijere, dostupnost potpune medicinske istorije i istorije treniranja i izveštavanje o stanju površine trkališta kao i poboljšanja koja su uvedena

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *